Hrvatski radio

Radio Rijeka

Više smještaja za riječke beskućnike kada zahladi

11.01.2014.

14:17

Autor: Damir Pijaca

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Grad Rijeka izradio je plan zbrinjavanja beskućnika u vrijeme ekstremnih zimskih uvjeta. U Rijeci je za beskućnike i ranije učinjeno puno, ali ni to još uvijek nije dovoljno.

Proljetne temperature u zimskom periodu pogoduju mnogima, pa i beskućnicima, koji svoje prenoćište nerijetko nalaze u starim željezničkim vagonima te portunima zgrada i sličnim mjestima jer im, često, ništa drugo i ne preostaje. Ali zima će kad-tad pokazati zube, pa spomenuta mjesta neće beskućnicima biti nikakva zaštita od hladnoće. Zato je za njih na području grada Rijeke dogovoren protokol o postupanju prihvata beskućnika kojima bi prijetila opasnost od smrzavanja.

Grad Rijeka će u prostoru Nužnog smještaja na Drenovi osigurati dodatni prostor za dvanaest osoba, Gradsko društvo Crvenog križa dat će madrace, deke, posteljinu, odjeću i drugo - dok će Centar za socijalnu skrb Rijeka, zajedno s policijom i službom hitne pomoći, pojačati dežurstva i koordinirati smještanje beskućnika. I prihvatilište Ruže svetog Franje će u slučaju slobodnih kapaciteta prioritetno zbrinjavati upućene osobe.

Svima onima koji u vrijeme ekstremnih zimskih uvjeta budu imali sreće dobiti smještaj u jednom od prihvatilišta, Grad Rijeka će osigurati dopremu najmanje jednog toplog obroka. Javlja Damir Pijaca:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.