Hrvatski radio

Radio Rijeka

"Vlada je pogriješila nametanjem ćirilićnih ploča"

16.08.2014.

13:42

Autor: Larissa Smokvina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Predsjednička kandidatkinja Hrvatske demokratske zajednice Kolinda Grabar-Kitarović u posjetu je rodnom kraju. Jučer je za blagdana Velike Gospe posjetila Trsatsko svetište, a danas se susrela sa stranačkim kolegama na riječkom Korzu.

Dolazak Kolinde Grabar-Kitarović u centar grada iskoristili su i novinari, s kojima je prokomentirala neke od hrvatskih aktualnosti.

Odluka Ustavnog suda upućuje na to da je Vlada krivo postupala kad je silom pokušala nametnuti ćirilićne ploče lokalnom stanovništvu u Vukovaru, rekla je Grabar-Kitarović. Ti ljudi su oprostili, ali nisu zaboravili, i nemojmo čeprkati po tim ranama, nego pomoglnimo da se pomaknemo dalje, da Vukovar bude doista primjer suživota, dodala je. 

Što te ploče znače za pripadnike srpske manjine, hoće li im život biti išta bolji, pita se Grabar-Kitarović i ističe kako smatra da ljude u Hrvatskoj i Vukovaru u ovom trenutku zanima imaju li posao i primaju li plaću.

Na pitanje o sucu Ivanu Turudiću, koji je podigao prašinu političkim intervjuom u jednim hrvatskim dnevnim novinama, Kolinda Grabar-Kitarović ogradila se od komentara, rekavši da se njegov slučaj treba riješiti u sudskoj praksi, no da politika mora ostati izvan sudstva i sudskih odluka.

Na pitanje o ukidanju županija Grabar-Kitarović ne može jednoznačno odgovoriti, no svakako se zalaže za racionalizaciju uprave, pa je tako najavila da će, bude li joj hrvatski narod izglasao povjerenje na predsjedničkim izborima, racionalizirati Ured predsjednika. Javlja Larissa Smokvina:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.