Hrvatski radio

Radio Rijeka

12:15 / 11.07.2014.

Autor: Boris Kanazir

Volonteri protiv naplavina za čišće obale Unija

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Petu godinu zaredom volonteri Udruge Obala naših unuka čistit će obale otoka Unija od naplavnoga smeća, od kojeg će kasnije stvarati umjetnička djela. Iz godine u godinu za njih ima posla jer more stalno izbacuje naplavine na plaže i stijene jednoga od najjužnijih kvarnerskih otoka.

Bit će na Unijama posla za mlade umjetnike ili studente likovnih akademija - već se pokazalo da će i na mjestima koja su čistili svake godine do sada biti gomila raznoga smeća. More na 36 kilomtara otočke obale izbacuje zaista svašta - od plastičnih i staklenih boca i čepova, limenki, guma, odjeće i obuće, ribarskih mreža do infektivnog otpada poput igala i šprica.

Četrdesetak volontera ove je godine podijeljeno u dvije grupe - prva na Unije stiže večeras i bit će na otoku do 20. srpnja, a druga od 21. do 27. srpnja. Uz čišćenje otoka, ova akcija želi osvijestiti sve generacije o važnosti očuvanja okoliša. Ne zna se pouzdano otkuda dolaze naplavine - ima ih iz Hrvatske, Italije, Albanije - i zato je, smatraju u udruzi Obala naših unuka, odgovornost za njih na svima nama. 

Važan dio akcije na Unijama je i onaj umjetnički. Volonteri će, kao i do sada, organizirati likovne radionice za otočku djecu, od dijela prikupljenih naplavina izrađivat će umjetnine, a pridružit će im se i akademski kipar Kruno Vrgoč. Sa studentima krajobrazne arhitekture održat će radionicu land arta ili pejzažne umjetnosti. Unije su za takav vid umjetnosti vrlo povoljne zbog velikog broja biljnih vrsta koje ondje rastu.

Iz godine u godinu sve je bolja suradnja mladih volontera i otočke lokalne zajednice. Isto tako, svake je godine sve teže pronaći spoznore ekološko-umjetničke akcije na Unijamam. Unatoč tome, Udruga Obala naših unuka uspjela je organizirati ovogodišnju petu akciju na Unijama. Poslušajte detalje i razgledajte galeriju fotografija s prošlogodišnje akcije čišćenja Unija:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.