Hrvatski radio

Radio Rijeka

Vrbovsko između želja i "brdskog zakona"

29.12.2014.

14:30

Autor: Damir Pijaca

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Dok je na snazi bio takozvani „brdski zakon“, grad Vrbovsko bio je „primjer za primjer“ kako privući kvalitetne investitore i drvoprerađivačko poduzeće u stečaju pretvoriti u poligon za više stotina novih radnih mjesta. No, želja za sličnim poduhvatom na lokaciji nekadašnjeg poduzeća "Sljeme", teško da će biti ostvarena.

Zbog gubitka nekih poreznih prihoda, do sada osiguranih Zakonom o brdsko-planinskom području, ukupna svota u blagajni Grada Vrbovskog bit će manja. Zato, iako je jedna od najvažnijih zadaća čelništva Grada Vrbovskog u 2015. godini pokušaj obnove rada na lokacijama nekadašnjeg poduzeća Sljeme, čije je nekretnine i zemljište Grad kupio za 1,5 milijuna kuna - to neće biti lak posao.

Tom kupnjom, naglašava Dražen Mufić, gradonačelnik Vrbovskoga, Grad je došao u posjed investitorima zanimljivih nekretnina i zemljišta na tri lokacije: u Jarku, Jelovcu i Senjskom. Plan je u Jarku pokrenuti bravarsku i vodonistalatersku radionicu, Jelovac je prikladan za farmerske djelatnosti, dok je  Senjsko - kao industrijska zona s postojećom infrastrukturom - idealno za gospodarsku djelatnost.

Da u tomu imaju pozitivna iskustva, podsjeća Mufić, pokazali su kupnjom lokalne drvne industrije u stečaju još dok je novaca bilo. Ne nadaju se zapošljavanju poput onog u primjeru drvne industrije, ali pedesetak do stotinu novih radnih mjesta - na trima spomenutim lokacijama - bilo bi za Vrbovsko značajan dobitak.

U skladu s tim, Grad Vrbovsko je u poboljšanje cestovne infrastrukture uložio blizu tri milijuna kuna. Međutim, želi li se privući ulagače i omogućiti otvaranje novih radnih mjesta, u infrastrukturu bi trebalo uložiti puno više, tvrdi Mufić.

Novca za punjenje proračuna ipak ima, ali u Europskoj uniji, ministarstvima i županiji. Međutim, do tog novca se ne može bez sudjelovanja vlastitim sredstvima kojih, svjesni su toga u Gradu Vrbovskom, zbog ukidanja "brdskog zakona", u gradskoj blagajni - nema. Javlja Damir Pijaca:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.