Hrvatski radio

Radio Rijeka

Vrbovsko: najmoderniji drvoprerađivački pogon u Europi s 200 radnika

12.09.2014.

13:28

Autor: Nikolina Majster

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Gospodarstvo Hrvatske, ukupno gledano, baš i ne stoji najbolje, no ima svijetlih primjera. Jedan od njih svakako je tvrtka "Cedar" koja se bavi drvnom industrijom u Vrbovskom i sada širi i modernizira svoje pogone.

Najveće ulaganje u hrvatskoj drvoprerađivačkoj industriji odnosi se upravo na vrbovsku tvrtku "Cedar". Više od 30 milijuna eura vrijedna je gradnja nove energane, 29 sušioničkih komora te hale za preradu sušenoga drva, koja će biti najmodernija u Europi. Kada sve bude izgrađeno, tvrtka će zapošljavati više do 200 ljudi.

Godišnje će se u "Cedru" proizvoditi 120 tisuća kubnih metara sušene građe i elemenata, a ta je tvrtka jedan od četiri najveća europska pogona u čvrstoj preradi drva. Skoro svi pogoni su natkriveni, što znači da se proizvodnja može odvijati bez prekida. Ukupno će "Cedar" imati 41 sušioničku komoru.

Posla očito ima - radi se gotovo danonoćno: od ponedjeljka do petka u tri smjene, a subotom u dvije. Zaposlenici tvrtke "Cedar" su uglavnom mladi iz Gorskoga kotara i zadovoljni su svojim radnim mjestima. Nakon što su gotovo deset godina bili prazni, drvoprerađivačke pogone ponovno je pokrenuo Grad Vrbovsko.

U "gradskoj" pilani je bilo zaposleno 50 ljudi, a sve ih je zadržao i novi vlasnik. Razloga za zadovoljstvo ima i vrbovski gradonačelnik Dražen Mufić jer, osim što su zaposleni ljudi, u gradski proračun redovito se uplaćuje komunalni doprinos i komunalna naknada. Novo ulaganje sigurno će dodatno ojačati položaj "Cedra" na svjetskom tržištu. Javlja Nikolina Majster:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.