Hrvatski radio

Radio Rijeka

Za energetsku obnovu kuća 19 milijuna kuna

08.09.2014.

13:38

Autor: Neva Funčić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Primorsko-goranska županija najbolja je u Hrvatskoj po broju prijavljenih gradova i općina u projekt energetske obnove kuća. Svaka obiteljska kuća mogla bi dobiti od 30 do 60 tisuća kuna.

Za projekte energetske obnove kuća, građanima Primorsko-goranske županije na raspolaganju je čak 19 milijuna kuna od ukupno 160 milijuna, koliko je osigurao Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Pomoć je značajna jer će se, primjerice, obnova stolarije i fasada sufinancirati s 30-60 tisuća kuna po obiteljskoj kući.

Zamjenik župana Marko Boras Mandić iznimno je zadovoljan što je naša županija najbolja u Hrvatskoj po odazivu - prijavilo se čak 35 od 36 gradova i općina - svi osim grada Čabra. Zahvaljujući dobroj pripremi i pomoći Regionalne energetske agencije, prošlo je svih 35 prijavljenih. Za primjer, u Istri sudjeluje samo 14, a u Splitsko-dalmatinskoj županiji osam gradova. 

11,6 milijuna kuna namijenjeno je za energetsku učinkovitost, a 7,3 milijuna kuna za obnovljive izvore energije. Komisije su na terenu, a trećina natječaja još je otvorena u gradovima i općinama.

Inovativni su i pilot-projekti solarnog hlađenja na zgradama Tehničkog fakulteta u Rijeci te Tahallassoterapije Crikvenica. Instalacije vrijedne 1,7 milijuna kuna postavljene su tijekom kolovoza, ljeti će služiti za hlađenje, zimi za grijanje vode, a na fakultetu i kao dio laboratorija za buduće inovacije.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.