Hrvatski radio

Radio Rijeka

13:45 / 22.03.2014.

Autor: Blanka Uzelac

Za ili protiv riječke zabrane alkohola na javnom mjestu?!

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Prijedlog Grada Rijeke da se konzumacija alkohola na javnom mjestu kažnjava s 500 kuna izazvao je veliku buru u javnosti. Posebno među mladima koji, u nedostatku prostora za druženje i lošeg materijalnog statusa, koriste javne površine grada za okupljanje, uz ispijanje pića. Često i alkohola. Opijanje jest za svaku osudu, ali imaju li mladi alternativu?

Jedan, dva, tri, četiri, izgubljeni, davno su pjevali momci iz riječke grupe Let 3, ali je pjesma aktualnija no ikad. Svaki drugi nezaposleni na burzi rada mlađi je od 29 godina, a ako im roditelji ne mogu pomoći, doslovno su na cesti. Druže se i izlaze, naravno, jer su mladi, a oskudni đeparac potroše na jeftin alkohol kupljen u trgovini, jer za drugo nemaju. I tako se događa da je kultno mjesto pred Kontom krcato mladeži koja ne zna gdje bi. Kafići su skupi, klubovi uglavnom zatvoreni, a kada i nisu, za ulaznicu treba izdvojiti ponešto novca. 

Pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke Ivan Šarar slaže se da je prijedlog odluke o kažnjavanju rigorozan, ali se ne slaže da mladi u Rijeci nemaju kamo. 
Rock klubova ima više nego ikad, tvrdi pročelnik, samo u Palachu se nešto događa tri puta tjedno.

I tako bi u nadzor, pije li netko na javnom mjestu, trebali krenuti komunalni djelatnici i policija. Voditelj u Službi za javni red policijske uprave Vlado Haramija podsjeća da odavanje pijančevanju ili uživanju droga ili omamljujućih sredstava na javnom mjestu nije dopušteno i kažnjivo je novčanom kaznom od 180 do 190 kuna. Ako se osobe zateknu po prvi puta da konzumiraju alkohol na javnome mjestu, policija za taj prvi put uvijek ide s mjerom upozorenja.

O prijedlogu da se pijenje alkohola na javnom mjestu kažnjava s 500 kuna raspravljat će gradsko vijeće Grada Rijeke, a Blanka Uzelac je pitala Riječane što o tome misle:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.