Hrvatski radio

Radio Rijeka

Za zaštitu prirode 800 milijuna kuna

11.04.2014.

14:28

Autor: Josip Krmpotić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U zaštitu nacionalnih parkova Hrvatska ove godine ulaže više od 800 milijuna kuna, a suradnja sa Slovenijom od izuzetnog je značaja za zajednički razvoj turizma uz rijeku Kupu, rekli su hrvatski i slovenski ministar zaštite okoliša otvarajući novouređene centre za ljubitelje prirode.

Ledena katastrofa koja je stvorila višemilijunske štete u Gorskom kotaru, nije zaobišla ni Sloveniju. Tamošnji ministar zaštite okoliša Dejan Židan ističe da je stradalo oko 500 tisuća hektara šume, a šteta iznosi oko 214 milijuna eura. Hrvatska se šteta procjenjuje na čak 292 milijuna eura.

Da bi se uredila dva danas otvorena centra, u Kuparima i Razlogama, uloženo je više od tri milijuna kuna iz fondova Europske unije. Centre za posjetitelje i ljubitelje prirode u Gorskom kotaru, na području Nacionalnog parka Risnjak otvorili su ministar zaštite okoliša, prirode i poljoprivrede Mihael Zmajlovć i njegov slovenski kolega Dejan Židan.

Suradnja Hrvatske i Slovenije oko nacionalnih parkova počela je još osamdesetih godina prošlog stoljeća i vrlo je uspješna do danas. U područja zaštićene prirode, nacionalne parkove i parkove priode ulažemo preko 800 milijuna kuna - ogroman novac, to su projekti na kojima se radilo proteklih godina, rekao je Zmajlović. Obnovljeni centri u Kuparima i Razlogama trebali bi biti gotovi u rujnu, a već se priprema volonterski centar s info-punktom u Crnom Lugu. Javlja Josip Krmpotić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.