Hrvatski radio

Radio Rijeka

Zabrana ispijanja alkohola je gašenje požara benzinom

20.03.2014.

14:51

Autor: Iva Črnjar / Boris Kanazir

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Reagirajući na prijedlog da ispijanje alkohola na javnim mjestima u Rijeci komunalni redari kažnjavaju s 500 kuna, članovi Akcije mladih upozoravaju da se radi o prohibiciji koja će samo pogoršati stanje. Istovremeno gradskoj vlasti zamjeraju što mladi gotovo da i nemaju kamo otići, pa su zato "prepušteni ulici".

Protest na Facebooku     Mladi Riječani ogorčeni najavom da će se ispijanje alkohola na javnim površinama kažnjavati, napravili su na Facebooku stranicu na kojoj se okupljaju protivnici takve odluke. U planu je, čini se, i prosvjed, ali zasad bez konkretnog datuma i ostalih detalja.

Obersnel gasi požar benzinom, rekli su na konferenciji za novinare ispred (zatvorenog!) riječkog kluba Palach predstavnici Akcije mladih. Reagirali su tako na prijedlog izmjene i dopune Odluke o komunalnom redu Grada Rijeke, kojom bi se konzumiranje alkohola na javnim mjestima kažnjavalo s 500 kuna. Ovo nije rješenje problema maloljetničkog opijanja, mladi nisu komunalni problem i treba im ponuditi druge sadržaje, tvrde iz Akcije mladih.

Poručuju da je navedeni prijedlog samo represija na mlade ljude, koji neće prestati piti, već će za to naći drugo mjesto. Akciju mladih posebno brine što će se kažnjavanje provoditi na glavnim okupljalištima mladih poput Konta koji, kako ističu, predstavlja ishodište riječke nezavisne scene.

Izmjene Odluke o komunalnom redu Gradskom je vijeću u utorak predložio gradonačelnik Vojko Obersnel. Time se želi riješiti problem smeća na riječkim ulicama, odnosno smanjiti troškovi čišćenja, uz brigu za zdravlje građana. Ispijanje alkohola po novome bi bilo zabranjeno na svim javnim površinama u Rijeci - na parkiralištima, trgovima, gatovima i u parkovima.

Za sankcioniranje prekršitelja zaduženi bi bili komunalni redari uz pomoć policije jer sami nemaju ovlasti utvrđivati identitet građana. Svoje prijedloge na izmjene Odluke o komunalnom redu Grada Rijeke Akcija mladih ponudit će na sjednici Gradskog vijeća sljedeći tjedan. Poslušajte izjavu predsjednika riječkog ogranka Akcije mladih Bojana Kurelića te razmišljanja nekih Riječana:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.