Hrvatski radio

Radio Rijeka

Zabranjeno loženje na otvorenom do kraja listopada

11.06.2014.

13:55

Autor: Josip Krmpotić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Počelo je ljeto, najave meteorologa govore da će biti dugo i vrlo toplo. Samim time veća je opasnost od požara otvorenih prostora. Od 1. lipnja do 31. listopada zabranjeno je paljenje vatre na otvorenom, a policija upozorava da su kazne za izazivanje požara vrlo visoke.

Zabrana loženja vatre na otvorenom tijekom ljetnih i jesenjih mjeseci, od početka lipnja do kraja listopada, odnosi se na obalni pojas, šumske predjele, poljoprivredna zemljišta, gradske parkove, okućnice.

Ukoliko se odlučite na roštiljanje, prostor mora biti čist, a u pripremi aparati za gašenje vatre. Paljenje vatre tijekom ovih pet mjeseci dozvoljeno je tek uz pisanu suglasnost Javne vatrogasne postrojbe Grada Rijeke.

U slučaju neprijavljenog loženja slijede kazne - od 500 do 1.000 kuna za fizičke osobe, od 2.000 do 10.000 kuna za pravne te od 1.000 do 5.000 kuna za obrtnike. Iz Policijske uprave primorsko-goranske pozivaju građane na pridržavanje zabrane i dodatni oprez.

Prema riječima Ivice Baraka iz Inspektorata unutarnjih poslova, požare često uzrokuje i bacanje opušaka, paljenje logorske vatre te dječja igra upaljačima i šibicama, a nije teško otkriti tko je za njih odgovoran:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.