Hrvatski radio

Radio Rijeka

12:01 / 09.06.2022.

Autor: Anja Matić

Zapadna Žabica donosi velike promjene!

Idejno rješenje autobusnog kolodvora Žabica prema projektu 3LHD Studija

Idejno rješenje autobusnog kolodvora Žabica prema projektu 3LHD Studija

Foto: 3LHD Studija / 3LHD Studija

O projektu Zapadne Žabice razgovarali smo sa Srđanom Škuncom, glavnim riječkim urbanistom.

Na natječaj za prodaju zemljišta za izgradnju autobusnog kolodvora Zapadna Žabica već je stigla jedna ponuda. Ponudu je predala tvrtka Best-in-Parking Razvoj iz Zagreba, a riječ je o iznosu od 85.175.000 kn, što je za oko 25% više od tražene cijene.

Ponuda je otvorena, a sada slijedi njena dubinska analiza.

Srđan Škunca - pročelnik Odjela za razvoj i urbanizam

Ukupna površina Kompleksa Žabica u vlasništvu Grada Rijeke i TD Rijeka plus na kojoj se planira izgradnja višenamjenske građevine kompleksa Žabica, koja obuhvaća autobusni terminal, garažu te poslovne i trgovačke sadržaje, iznosi 14.810 m².

Prostor između upravne zgrade HŽ-a i sačuvanog dijela skladišta bit će glavni ulazni trg u budući kompleks.

Srđan Škunca

Ono što se nerijetko zanemaruje, rekao je Škunca u eteru Radio Rijeke, jest da je od HŽ-a otkupljena površina bitno veća od površine na kojoj će se graditi kompleks Zapadna Žabica. To je, dodaje, sretna okolnost jer će taj neiskorišteni prostor u početku poslužiti za organizaciju gradilišta.


Na taj način promet će tijekom izgradnje funkcionirati u najmanjim mogućim smetnjama.


Cesta koja će se koristiti za gradilište kasnije će biti spojena s Ulicom Riva, a jednog dana trebala bi bili spojena i s cestom D403. Radi se o izuzetnom zahtjevnom projektu jer bi prometnica trebala ići iznad željezničkih sadržaja.


Škunca je istaknuo i dva glavna cilja ovog projekta koji su: a) isprazniti rivu od parkiranja i prepustiti ju pješacima i b) kreiranje garaže kojom će se smanjiti promet u užem centru grada. 


Izgradnja kompleksa donosi i velike vizualne promjene. Sjeverna skladišta vidljiva iz Krešimirove ulice bit će zamijenjena novom građevinom.

Ulicu Riva kanimo pretvoriti u dvosmjernu četverotračnu prometnicu za automobile i ostale oblike prijevoza dok će potez ulica od Žabice do Jelačićevog trga biti namijenjen isključivo za vozila javnog gradskog prijevoza.

Srđan Škunca

Dakle područje Žabice bit će preuređeno u određeni oblik kružnog kretanja na način da će povećati pješačke površine.


Plan je do kraja 2023. godine izraditi projektnu dokumentaciju i imati građevinsku dozvolu, a onda kroz dvije godine uslijedit će sama izgradnja. Poslušajte cijelu emisiju i saznajte više:

emisija Grad i Vi, dragi Vi

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Grad i Vi, dragi Vi

O gradskim problemima s gradonačelnikom Marko Filipović i njegovim suradnicima razgovaramo svakog četvrtka u 11:15 sati, a razgovoru se svojim pitanjima, pohvalama, pokudama i prijedlozima mogu pridružiti i naši slušatelji pozivom na 210-777!

Poslušajte u Slušaonici