Hrvatski radio

Radio Rijeka

Zapošljavanje: nakon turističke počela je obrazovna sezona

13.10.2014.

16:58

Autor: HINA / Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Primorsko-goranskoj županiji u rujnu je bilo evidentirano 15 948 nezaposlenih osoba, odnosno 1,8 posto više nego mjesec ranije, ali 9,2 posto manje prema istom mjesecu lani, podaci su riječke područne službe Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Priljev u registriranu nezaposlenost u rujnu je bio veći od odljeva - u evidenciju se prijavilo 2376 osoba, a iz nje je izašlo 2099 osoba. Većina ili 77,3 posto novoprijavljenih imalo je prethodno radno iskustvo, najviše u djelatnosti pružanja smještaja, pripreme i usluživanja hrane, trgovini, prerađivačkoj industriji, administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima itd. Izravno iz radnog odnosa u evidenciju nezaposlenih prijavilo se 66,1 posto novoprijavljenih, a među njima je više od 50 posto onih kojima je istekao ugovor na određeno vrijeme, a 14,5 posto njih bez posla je ostalo istekom ugovora o sezonskim poslovima.

Iz evidencije nezaposlenih izašlo je 2099 osoba, što je 32,5 posto više nego u rujnu lani. Zaposlena je 1151 osoba, 954 osobe na temelju radnog odnosa, a 197 na temelju drugih poslovnih aktivnosti. Najviše zaposlenih je na određeno vrijeme (91,4 posto), a najčešće je bilo zapošljavanje u obrazovanju (26,6 posto), trgovini (15 posto), prerađivačkoj industriji (10,7 posto), građevinarstvu (9,2 posto) i djelatnosti pružanja smještaja, pripreme i usluživanja hrane (8,9 posto).

Zavodu je tijekom rujna prijavljeno 990 slobodnih radnih mjesta, a najviše su slobodnih radnih mjesta prijavili poslodavci iz zdravstvene zaštite i socijalne skrbi, potom obrazovanja, trgovine i prerađivačke industrije.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.