Hrvatski radio

Radio Rijeka

Završava ''Ledena čarolija'' u Opatiji

12.01.2014.

12:07

Autor: Marijana Zorić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Sezona klizanja na opatijskoj Ljetnoj pozornici završit će danas u 18:30 uz prigodan zabavni program. Festival će predati i 15 tisuća kuna što su ih skupili za djecu socijalno uroženih opatijskih obitelji.

Tijekom manifestacije Ledena čarolija na opatijskoj Ljetnoj pozornici održana je humanitarno-ekološka akcija prodaje smreka. Smreke koje su se prodavale za božićna drvca uklonjene su s ciljem očuvanja biološke raznolikosti i obnove creta na Trsteniku. Prodajom je prikupljeno pet tisuća kuna, a još deset tisuća skupio je Festival Opatija od najma klizaljki i naplatom korištenja leda, pa će viša stručna savjetnica za društvene djelatnosti Grada Opatije Zlata Torbarina primiti ukupno 15 tisuća kuna za djecu socijalno ugroženih obitelji Opatije.

Podsjećamo, cretovi su vlažna staništa na kojima se organski materijal slabije razgrađuje i nakuplja u obliku treseta, a cret na Trsteniku je jedinstven u Hrvatskoj jer pripada tzv. ombrotrofnim cretovima. To znači da vodu za život biljnih i životinjskih vrsta koje u njemu obitavaju dobivaju isključivo iz padalina. Da bi se spriječilo potpuno nestajanje tog specifičnog staništa, tijekom 2009. godine Javna ustanova Priroda, Prirodoslovni muzej Rijeka i Šumarija Klana, u suradnji s Državnim zavodom za zaštitu prirode, počeli su uklanjati dio smreka koje ugrožavaju cret zarastanjem, zasjenjivanjem i pojačanim crpljenjem vode iz tla.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.