Hrvatski radio

Radio Rijeka

Zbog tople zime medvjedi ne spavaju, niču vjesnici proljeća

18.01.2014.

12:41

Autor: Nenad Lučić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Dok mnogi uživaju u blagoj zimi, životinjski i biljni svijet u Gorskom kotaru je "zbunjen" – medvjedi ne spavaju zimski san, niču vjesnici proljeća, a ljudi se pitaju hoće li zima ipak doći sa zakašnjenjem i umjesto zubima "napasti" repom.

Niti sredina siječnja nije donijela zahlađenje u ovome dijelu Europe, pa tako ni u Gorskom kotaru nema snijega, a temperature su visoko iznad nule. Mnogi se opravdano pitaju kako se dugo iznadprosječno toplo razdoblje odražava na životinjski i biljni svijet.

Prošle godine u ovo je doba bilo snijega i hladnoće pa su goranski medvjedi boravili u brlozima spavajući zimski san. Da sada baš i nije tako i da medu možemo lako sresti u šetnji šumom, potvrđuje nam Dario Majnarić iz Hrvatskih šuma u Delnicama. U brlozima su samo ženke koje će uskoro na svijet donijeti mladunce.

Polako se bude i biljke. Niču jaglaci i ostali vjesnici proljeća, a Željko Mulc iz delničke poljoprivredno-savjetodavne službe priželjkuje zahlađenje i barem malo snijega jer povoljno utječu na tlo. Nakon hladne zime i snježnog pokrivača manje je štetnika i bolesti, tlo je spremnije za obradu u proljeće.

Toplom zimom zadovoljna može biti jelenska divljač jer se može prirodno hraniti i lakše preživjeti. Iako je sredina siječnja bez centimetra snijega, Gorani ne zaboravljaju na izreku koja kaže da zima koja u početku ne ugrize zubima, tijekom veljače i ožujka zna itekako ošinuti repom. Javlja Nenad Lučić:

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.