Hrvatski radio

Radio Rijeka

Zdravstvo na leđima strpljivih pacijenata i savjesnih djelatnika

04.12.2014.

15:16

Autor: Blanka Uzelac

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Naše zdravstvo u ovoj krizi funkcionira po inerciji, zahvaljujući savjesti i radu djelatnika te strpljivosti pacijenata, jedna je od uvodnih teza Savjetovanja o ekonomsko-financijskoj problematici u zdravstvu, što je danas započelo u Opatiji.

Oslonac na javni sektor je slaba karika, rečeno je u uvodu, a novac trebamo koristiti iz EU fondova i javno-privatnog partnerstva.

Za sljedeće šestogodišnje razdoblje za zdravstvo je osigurano 240 milijuna eura bespovratnih sredstava, istaknuo je ministar zdravlja Siniša Varga i naglasio važnost izdvajanja HZZO-a iz državne riznice. Bolnice su već u zadnjih godinu dana uštedjele milijardu kuna, no cilj je da se javna zdravstvena služba zaštiti od urušavanja.

Pacijenti moraju shvatiti da su liste čekanja realnost, no za funkcioniranje zdravstva, bez obzira na sveopću krizu, zaslužni su i pacijenti koji su strpljivi, kao i djelatnici u zdravstvu. Savjetovanje se nastavlja sutra, kad će se raspravljati o plaćama zdravstvenih djelatnika. Javlja Blanka Uzelac:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.