Hrvatski radio

Radio Rijeka

Zelena čistka - veliko proljetno čišćenje svijeta

26.04.2014.

15:32

Autor: Marijana Smokvina/T. Petrović Čemeljić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Tisuće volontera iz cijele Hrvatske uključilo se u Zelenu čistku, svjetsku akciju čišćenja koju provodi 111 zemalja, a u Hrvatskoj je već treći put koordinira opatijska udruga Žmergo.

Akcija čišćenja počela je u 9 sati. U Rijeci se čistilo oko 3. maja, na Vežici, Pašcu, Srdočima, u Mihačevoj Dragi i na Biviu. Riječka Čistoća volonterima je osigurala vreće za otpad, jednokratne rukavice, kontejnere, mehanizaciju i kamione za odvoz otpada, a Grad Rijeka darovao je majice.

U Opatiji se čistilo na Tošini i oko nekadašnjeg kluba Milde Sorte, a volonterima je pomogao Komunalac koji je darovao vreće za otpad, kontejnere, mehanizaciju i kamione. Grobničani su, njih oko 750, čistili na 25 mjesta, između ostalog i Rječinu na dvije lokacije - Kukuljani-Zoretići i Lukeži - pri čemu su im pomogli ronioci iz riječkoga Kluba podvodnih aktivnosti 3. maj.

Čistilo se u cijeloj županiji. Primjerice, Kraljevičani su čistili frankopanski Kaštel, a u Baški je udruga Obala naših unuka čistila plaže i testirala projekt Plava vreća. Riječ je o projektu kojim bi turisti u određenim objektima mogli dobiti plave vreće za skupljanje smeća te nagrade za sudjelovanje u čišćenju. 

Osim u Hrvatoj danas se čistilo u mnogim svjetskim gradovima – Zelena čistka dio je globalne kampanje World CleanupJavlja Marijana Smokvina:  

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.