Hrvatski radio

Radio Rijeka

Zimska oprema obavezna do 15. travnja na zimskim dionicama cesta

15.11.2014.

12:14

Autor: Josip Krmpotić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Iako je sredina studenoga i zime, barem zasad, nema na vidiku, vozači su na zimskim dionicama javnih cesta u Hrvatskoj, primjerice kroz Gorski kotar, dužni imati zimsku opremu - sve četiri zimske gume ili lance za pogonske kotače.

Zimska je oprema, neovisno o vremenskim uvjetima i stanju kolnika, od danas pa sve do 15. ožujka 2015. obavezna i na cestama u susjednoj Sloveniji. Kazna za neznanje je 40 eura.

Od 15. studenoga do 15. travnja 2015. godine na zimskim dionicama javnih cesta obavezna je uporaba zimske opreme i odnosi se na sve vrste motornih vozila, bez obzira na vremenske uvjete i stanje kolnika. Premda vremenske prilike još ne najavljuju zimu, neke je stvari dobro znati.

Jedna od njih je, svakako, što se, prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, podrazumijeva pod pojmom zimske opreme. "Za automobile i vozila do 3,5 tone to su ljetne gume dubine protektora do četiri milimetra te lanci ili sve četiri gume oznake M+S postavljene na vozilima", objašnjava Boris Skeledžić iz Policijske uprave primorsko-goranske. 

Jasno je, u gradu, kada nema snijega i leda, zimska oprema nije obavezna. U ovome razdoblju, sve do sredine travnja sljedeće godine, dužni ste imati zimsku opremu, što se tiče Primorsko-goranske županije, na autocesti Rijeka-Zagreb od Orehovice do Bosiljeva te na staroj cesti od Rijeke do Karlovca - D3.

Za sve koji ne poštuju ovu odredbu, kazna je od 300 do 700 kuna. U gradu najviše problema, kada nastupe zimski uvjeti, stvaraju nepropisno parkirani automobili koji otežavaju ili onemogućuju prolaz vozilima zimske službe. I njih će policija stoga kažnjavati. Više u prilogu Josipa Krmpotića:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.