Hrvatski radio

Radio Rijeka

Život u Tramuntani - jedan stanovnik po četvornom kilometru

16.04.2014.

16:56

Autor: Edi Kišić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na zapadnom dijelu otoka Cresa živi tek jedan stanovnik po četvornom kilometru. Malobrojno stanovništvo muku muči s prometnom izoliranošću, nedostatkom pitke vode, alohtonom divljači... Kako im pomoći?

U Dragozetićima, Filozićima, Belom i Predošćici na zapadnom dijelu otoka Cresa, malo je stalnih stanovnika. U posljednje vrijeme onima u poodmaklim godinama pridružuju se mladi bračni parovi koji su pobjegli iz grada sa željom da život nastave daleko od vreve, u miru, baveći se poljoprivredom i ovčarstvom.

No suočavaju se s brojnim problemima - od prometne izoliranosti i nedostatka pitke vode, do borbe s divljim svinjama i jelenima koji im pričinjavaju velike štete. Pomoći niotkud, kažu, pa je opstanak upitan.

U emisiji Valovi na valovima Edi Kišić razgovarao je s nekima od njih i u toj njihovoj zanimljivoj, na trenutke beznadnoj priči, čuo i podatak da na jednom četvornom kilometru živi - jedan čovjek! Što se za njih može učiniti? Poslušajte u prilogu:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.