Hrvatski radio

Radio Rijeka

Zlatar Violić o Frljiću: ''Umjetnost mora imati dozu provokacije''

20.11.2014.

21:05

Autor: HINA

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Umjetnost mora imati dozu provokacije, komentirala je ministrica kulture Andrea Zlatar Violić danas premijeru predstave ''Hrvatsko glumište'' redatelja Olivera Frljića u HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci, treći dio Trilogije o hrvatskom fašizmu, u kojemu se Frljić nije ustručavao prozvati konkretne ljude i događaje u Hrvatskoj '91.

''Jučerašnja predstava je, prema medijima koliko sam vidjela, dobro prošla. Hoće li to dati pečat cijelom obliku kazališta i kako će izgledati ono što se građanima drugo nudi - balet i opera, to nam ostaje vidjeti'', rekla je Zlatar Violić gostujući u emisiji ''U četiri oka'' Media servisa.

Ustvrdila je i da je riječki HNK namijenjen svim Riječanima i zasigurno neće moći ostati samo na jednoj razini poetike. Otkrila je i kako će intendante napokon dobiti kazališta u Osijeku i Varaždinu, a zagrebački HNK ravanatelje Opere, Drame i Baleta.

''Osijek raspisuje natječaj u 12. mjesecu kao i Varaždin i očekujem da neće biti loših iskustava koje smo dosad imali, da će se sadašnjim mehanizmom ljudi lakše dogovoriti. I natječaj u HNK Zagreb će ići vrlo brzo'', rekla je Zlatar Violić.

Ministarstvo kulture još od prošle godine radi na strategiji medija, ključnom dokumentu za razvoj medija u Hrvatskoj. On je u probnoj fazi, na internetu je dostupan dokument u čiju je doradu uključena šira javnost. ''Do sad se nitko ovako sustavno nije bavio medijima u Hrvatskoj'', rekla je Zlatar Violić. ''Moramo napraviti jednu kumuliranu varijantu. Idući tjedan krećemo s razgovorima s nakladnicima da postavimo sve odnose, jer ovaj je dokument bio pisan iz aspekta profesije'', objasnila je.

Rekla je i da dolaze bolja vremena za kulturu, pa će tako izdvajanja u sljedećoj godini iz proračuna biti i nešto veća od dosadašnjih 0,48 posto BDP-a. ''Ove godine, prema našim izračunima, digli smo se na 0,52 posto uz rebalans i dodatak za proračun za sljedeću godinu, to je više od 50 milijuna što nam je puno. Ali još nam je važnije da je već od 2015. u igri dodatnih 150 milijuna kuna za projekte revitalizacije kulturne baštine'', zaključila je ministrica.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.