Hrvatski radio

Radio Rijeka

Zlatko Pochobradsky romanom "Petar Klepac" osvojio svoju treću Gorančicu

09.07.2021.

12:48

Autor: Nenad Lučić / HRT Radio Rijeka

Ilustracija s naslovnice romana Zlatka Pochobradskyja Petar Klepac

Ilustracija s naslovnice romana Zlatka Pochobradskyja Petar Klepac

Foto: - / -

Autor romana naslova "Petar Klepac" Zlatko Pochobradsky iz Čabra, ovogodišnji je dobitnik književne nagrade "Gorančica". Nagradu za znanstvena i beletristička djela koja su tematski, ili zavičajnom pripadnošću autora, vezana uz Gorski kotar tradicionalno dodjeljuje dnevnik Novi list.

Osamneasta po redu dodjela "Gorančice", za koju je konkuriralo čak trinaest naslova, s razlogom je organizirana u naselju Mali Lug kod Čabra, jer je po predaji riječ o rodnom mjestu goranskog mitskog junaka Petra Klepca. Roman o njemu, iznimnim djelom goranskog književnog stvaralaštva ocjenjuje član povjerenstva Marinko Krmpotić, a zadovoljan je i autor Zlatko Pochobradsky, koji je ove godine dobio treću "Gorančicu".

"Radi se o izuzetno kvalitetnom romanu, sastavljenom od sedamdesetak pripovijedaka. Roman nudi dosad najkvalitetnije i najobimnije obrađenu priču o Petru Klepcu", ističe član povjerenstva Marinko Krmpotić.

Ovogodišnji dobitinik "Gorančice" Zlatko Pochobradsky, pak, naglašava kako je u nastanak nagrađenog romana uloženo desetak godina stvaralačkog rada. Njime je, pridodaje, kroz legendu o mitskom junaku Petru Klepcu, nastojao predočiti sliku života Gorskog kotara tijekom stoljeća. Pritom je Petar Klepac tek tematska okosnica na koju se vezuju razne priče o sudbinama, vjerovanjima i drugim stvarima, vezanim uz Gorski kotar. Poslušajte izjavu:

Zlatko Pochobradsky romanom "Petar Klepac" osvojio svoju treću Gorančicu, pripremio Nenad Lučić

Zlatko Pochobradsky, autor romana "Petar Klepac" (Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka)

Zlatko Pochobradsky, autor romana "Petar Klepac" (Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.