Hrvatski radio

Radio Rijeka

"Zlatno ulište": Najbolji su bagremov med iz Čakovca i medun iz Punta!

28.10.2022.

12:20

Autor: Neva Funčić

med

med

Foto: - / pixabay

Bagremov med pčelara Željka Trupkovića iz Međimurja ukupni je pobjednik je ovogodišnjeg Zlatnog ulišta, a nagradu za najbolji medun je dobio Andrija Orlić iz Punta.

Nagrade 16. natjecanja kvalitete meda u organizacije udruge Biopčela i Centra za poljoprivredu Primorsko-goranske županije su uručene danas u Kastvu, a uzorci pokazuju da je pčelarska godina unatoč suši bila bolja od prethodne.


Na natjecanje su pristigla 54 uzorka, a iznenađenje natjecanja je da se konačno pojavio bagremov med, istaknuo je pčelar Branko Vidmar. Kaže kako su klimatske promjene dovele do toga da je među primorsko-goranskim medovima prevladavao šumski med medun. 


Medun zbog dvanaest puta više minerala od cvjetnog meda slovi za najkvalitetniji, rekao je Vidmar te pojasnio da pčele na livadama i rubnim šumskim područjima prve reagiraju na klimatske promjene. Zato veseli povratak bagrema i meda ovako izuzetne kvalitete kao što je med Željka Trupkovića iz čakovečkog Novog Sela Rok, ističu pčelari.


Nagrada Zlatnog ulišta za najbolji medun odlazi na zlatni otok u Punat, pčelaru Andriji Orliću, a nakon uručenja nagrada u vijećnici Grada Kastva je agronom Igor Petković održao pčelarsko predavanje o temi "Kako do punih košnica?".


Poslušajte što su o pčelarskoj godini i najboljim medovima rekli pčelar Branko Vidmar i predsjednik Hrvatske udruge senzorskih analitičara meda Dražen Lušić:

Zlatno ulište - Vidar i Lušić

Poslušajte i pobjednika Željka Trupkovića iz čakovečkog Novog Sela Rok:

Željko Trpković - izjava

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.