Hrvatski radio

Radio Rijeka

Zmajlović u Kamačniku: Zaštićena priroda u funkciji razvoja

11.07.2014.

15:46

Autor: Nenad Lučić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na ulazu u zaštićeni krajobraz Kamačnik nedaleko Vrbovskog u Gorskom kotaru ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović svečano je postavio zastavu Natura 2000 - priznanje za mudro stavljanje zaštićenih dijelova prirode u funkciju razvoja.

Izniman napor uložili su proteklih mjeseci djelatnici Hrvatskih šuma i komunalnih službi s područja Vrbovskoga kako bi izletište Kamčnik uredili za ljetnu sezonu. Elementarna nepogoda početkom veljače uništila je mnogo stabala i infrastrukture.

Kamačnik je obišao ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović i predstavnici Javne ustanove Priroda Primorsko-goranske županije i Grada Vrbovskog upoznali su ga s tijekom sanacije šteta od ledenog nevremena.

Na prostoru ovoga značajnog krajobraza u Gorskom kotaru danas je postavljena zastava Natura 2000, koju je na jarbol svečano podigao ministar Zmajlović. Prema njegovim riječima, to je priznanje onima koji su na primjeru Kamačnika pokazali kako se zaštićeni dijelovi prirode na mudar način mogu staviti u funkciju razvoja.

Uz raščišćavanje i popravljanje šteta od ledoloma, Grad Vrbovsko je u tom goranskom izletištu proljetos je potaknuo niz razvojnih ulaganja u ugostiteljsku i izletničku infrastrukturu. Sve to trebalo bi otvoriti i nova radna mjesta. Javlja Nenad Lučić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.