Hrvatski radio

Radio Rijeka

Županijski čelnici o Gorskom kotaru, aerodromu i turizmu

21.11.2014.

19:14

Autor: Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na drugom sastanku primorsko-goranskog župana s gradonačelnicima i načelnicima općina s područja županije, održanom u Malom Lošinju, raspravljalo se i o teškom stanju u Gorskom kotaru te o razvoju Zračne luke Rijeka na Krku, turističke ponude tog područja i pomorskom dobru.

Bitno je pronaći model koji će staviti u funkciju turizam, sport i rekreacijsku ponudu Gorskog kotara, Platka i Grobničkog polja, čulo se na sastanku. Cilj je pretvoriti Gorski kotar u cjelogodišnji olimpijski centar Hrvatske, rekao je primorsko-goranski župan Zlatko Komadina.

"Na to se nadovezuje tema obalnih gradova i općina, a studija o upravljanju morskim plažama, koje su osnova turističke ponude, naručena je od Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu", istaknuo je Komadina. Smatra da je perspektiva Zračne luke Rijeka kod Omišlja na Krku dobra, a bilo bi još bolje da o njezinu razvoju odlučuje Županija.

U raspravi o izmjenama Zakona o porezu na dohodak i novom zakonu o regionalnom razvoju, gradonačelnici Novog Vinodolskog Oleg Butković i Bakra Tomislav Klarić, obojica iz HDZ-a, ustvrdili su da je riječ o štetnim zakonima. Gradonačelnica Kraljevice i saborska zastupnica HNS-a Nada Turina-Đurić najavila je da će se zastupnici vladajuće koalicije potruditi da se odredbe tih zakona u saborskoj proceduri izmijene u korist Gorskoga kotara i lokalnih samouprava koje bi u protivnom izgubile dvije milijarde kuna.

Ti bi zakoni mogli donijeti znatne probleme nekim općinama i gradovima, koji bi početkom 2015. mogli imati problema s isplatom plaća u upravama i komunalnim društvima. Župan Komadina ocijenio je da su namjere Vlade pri donošenju Zakona o regionalnom razvoju bile dobre i solidarne za cijelu državu, ali, dodao je, nužno je dodatno definirati kompenzacijske mjere.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.