Hrvatski radio

Radio Rijeka

Županijski proračun manji za 22 milijuna kuna

17.11.2014.

15:22

Autor: Neva Funčić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Županijski proračun za sljedeću godinu sedam je posto manji od nego ove godine, ali nije se štedjelo na zdravstvu, školstvu ni socijalnim programima.

Prijedlog županijskog proračuna za 2015. naći će se na sjednici Županijske skupštine idućeg tjedna, a od petka je dostupan i na internetskoj stranici PGŽ-a, rekao je primorsko-goranski župan Zlatko Komadina.

GP Krk je preuzeo radove na čvoru Studena, na cesti koja bi trebala biti završena do otvorenja Centra za gospodarenje otpadom na Marišćini, a zbog stečaja izvođača Hidroelektre, zaustavljeni su radovi na cesti Viškovo - Marišćina, koji su u nadležnosti Hrvatskih cesta, rekao je ravnatelj Županijske uprave za ceste Georg Žeželić. Proračun ŽUC-a za 2015. iznosi 88 milijuna i 800 tisuća kuna, od čega polovica - 44 milijuna - ide za redovno održavanje. Rekonstrukcijama cesta namijenjeno je samo 28 milijuna, tek da brod ne potone, rekao je Žeželić i upozorio da ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić nije odobrio prijedlog poskupljenja naknade za ceste koja je već 12 godina ista.

Iznosi 307,8 milijuna kuna, i uz prenesena sredstva je za 22 milijuna kuna manji od ovogodišnjeg. To je sedam posto manje nego ove godine, a manji ne bi trebao biti jer uz porezne izmjene očekujemo i vladine kompenzacijske mjere, kaže Komadina.

Dodao je da nisu štedjeli na zdravstvu, školstvu ni socijalnim programima, već su uštedjeli, kaže, na materijalnim izdacima i plaćama.  

Udruge će dobivati manje jer su izdaci za treće korisnike smanjeni za 24,5 milijuna. Kapitalni rashodi manji su za 4,5 milijuna, a materijalni za 9,7 milijuna, gdje su i uštede na plaćama, kaže pročelnik za financije Krešimir Parat i dodaje da su plaće manje za tri do četiri posto, a najviše su smanjeni koeficijenti rukovodećih mjesta.

Najveći dio proračuna, čak 24,2 posto, izdvojit će se za obrazovanje, rekao je Parat. Županijska će skupština o proračunu glasati za deset dana. Javlja Neva Funčić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.