Hrvatski radio

Radio Rijeka

Damir Grubiša: "povijest nas uči da će Putin završiti tragično"

27.02.2022.

16:16

Autor: Albert Petrović

Damir Grubiša

Damir Grubiša

Foto: Nel Pavletić / PIXSELL

Gost na današnjem Obedu bio je profesor Damir Grubiša: iskusni politolog i bivši diplomat, čovjek koji zacijelo zna zaviriti u pozadinu zbivanja u Ukrajini. 

Ugostili smo ga telefonom jer se nalazi u Rimu gdje predaje Međunarodne odnose na Američkom sveučilištu. 


Govoreći o ruskoj invaziji, Grubiša kaže da ne možemo naći izlaz iz krize ako ne znamo uzroke, koje on nalazi prije svega u frustraciji i Putinovoj i ruske države općenito, neispunjavanjem dogovora iz Minska i ponašanjem ukrajinskih vlasti prema 14 milijuna stanovnika koji govore ruski. 


Sve to potaknulo je Putina, bivšeg KGB-ovca koji je očito izgubio dodir sa stvarnošću na taj suludi korak.

Povijest nas uči da će Putin završiti tragično poput ludih rimskih careva i svjetskih diktatora.

Damir Grubiša

Slijedi nam golema humanitarna katastrofa: rijeke izbjeglica već se slijevaju u zemlje Zapada i sada će na vidjelo izaći njihovo licemjerje. Zemlje koje su podizale žicu za emigrante iz Azije i Afrike prigrlit će Ukrajince i pokušat ih integrirati kao nove Europljane, a za te nesretne ljude to će biti bolan i tragičan proces.


Što se tiče svjetskog mnijenja koje se zdušno okrenulo protiv Rusije i angažmana brojnih celebrityja, Grubiša kaže: to je u redu s moralne strane, ali bilo bi dobro da osim moralne pruže i konkretnu, materijalnu podršku.


U traženju izlaza Grubiša vidi bitnu ulogu Pape, koji bi zajedno s pravoslavnim Patrijarhom mogao pozvati na prekid vatre i pregovore. Ukratko slijedi nam težak period jer ova kriza će svih, nekog više nekog manje, pogoditi, dok će neki poput alternativnih opskrbljivača energijom profitirati.


Poslušajte cijeli razgovor s Damirom Grubišom:

emisija Na obedu

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Na obedu kod Battifiace

Saku nedeju od polne do četiri ure z nami je Mario Lipovšek Battifiaca! Treba li još koja preporuka da u to vrijeme budete uz naš program? Ne treba, naravno! Čujemo se! :)

Poslušajte u Slušaonici