Hrvatski radio

Radio Rijeka

Mirjana Bobuš i Antonio Krištofić najbolji ovogodišnji MIK-ovci

28.06.2014.

00:50

Autor: Moreno Mušković / Vjeko Alilović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Publiku u osam gradova i općina koje su ove godine ugostile MIK očarala je Mirjana Bobuš pjesmom "Molitva za te", dok je nagrada stručnoga žirija pripala mladome Antoniju Krištofiću i pjesmi "Va mojen kraje već jesen diši". Finalna večer održana je u riječkom HNK-u Ivana pl. Zajca.

Onako kako to i priliči jedinom hrvatskom putujućem festivalu, on se na kraju vratio kući, u Rijeku, kako bi završio još jednu uspješnu turneju. HNK Ivana pl. Zajca je drugu večer zaredom ugostilo ponajbolje čakavske izvođače na finalnoj večeri jubilarnog izdanja Melodija Istre i Kvarnera, a oni nisu ostali dužni punom gledalištu.

Riječkoj se publici najviše svidjela Molitva za te koju je napisala i izvela Mirjana Bobuš i pripalo joj je 169 glasova. Svoju pjesmu Mirjana je napisala i posvetila kćeri koja je sreću pronašla u dalekoj Australiji, a otpjevala ju je baš kako to samo ona zna, s puno emocija. Drugo mjesto sa 150 glasova podijelili su Gina Picinić s pjesmom Najlipši škoj i Antonio Krištofić koji je otpjevao Va mojen kraje već jesen diši, a treće mjesto sa 123 glasa zauzela je klapa Sol i njihova Dota.

Mirjani Bobuš pripala je ukupna pobjeda, nakon što je, uz Rijeku, slavila i u Malinskoj, Opatiji te Kastvu. Borba za prvo mjesto u ukupnom poretku bila je neizvjesna do samoga kraja. Mirjanu i Ginu dijelilo je svega sedam bodova, no večerašnjom je pobjedom Mirjana Bobuš ipak ostala na prvom mjestu, dok je Gina Picinić s pjesmom Najlipši škoj osvojila drugo. Treće mjesto u ukupnom poretku osvojio je Antonio Krištofić, kojemu je pripala i prva nagrada stručnoga žirija te Zlatni mikrofon Radio Rijeke za najbolju interpretaciju.

Najprimjerenije zastupljen istarski melos ostvarila je pjesma Kanat od mladosti koju je otpjevala Nevia Riguto, a pripala joj je i nagrada Beseda za pjesmu koja cjelokupnim izričajem na najbolji način promovira naš kraj i njegovu tradiciju. Najboljim domaćinom ovogodišnje MIK-ovske karavane proglašen je Kastav.

Sudeći po svim festivalskim večerima ove godine, možemo slobodno reći da MIK živi punim plućima, pa ćemo našem 50-godišnjem mladiću zaželjeti još barem toliko. Jedno je sigurno - skladbe s ovogodišnjeg putujućeg festivala zaživjet će u radijskim programima te domovima i srcima ljubitelja čakavske pjesme.

 

Evo i popisa svih nagrađenih:

Najbolji domaćin: Grad Kastav.

Najbolji scenski nastup (dodjeljuje Domaći radio): Macola band.

Nagrada Nello Milotti za najprimjerenije zastupljen istarsko-primorski tradicijski izričaj (pokrovitelj HRT Radio Pula): Kanat od mladosti (Ivica Frleta/Ljubica Bestulić Stanković/Frane Frleta) u izvedbi Nevie Rigutto.

Najbolji debitant (dodjeljuje Pomorski radio Bakar): Monika Jakšić.

Najbolji aranžman (dodjeljuje Radio Istra): Aleksandar Valenčić za skladbu Niman force u izvedbi Andree Paškvan.

Najbolja interpretacija (dodjeljuje HRT Radio Rijeka) Antonio Krištofić za izvedbu pjesme Va mojen kraje već jesen diši.

Nagrada Beseda za cjelokupni izričaj koji na najbolji način promovira naš kraj i njegovu tradiciju (dodjeljuje Novi list): Kanat od mora (Ivica Frleta/Ljubica Bestulić Stanković/Frane Frleta) u izvedbi Nevie Rigutto.

Nagrada Čakavskog sabora za najbolji tekst: Alfred Šaina za tekst skladbe Va mojen kraje već jesen diši.

 

Ocjenjivački sud (Ludvik Slana, Albert Petrović i Vladimir Babin) dodijelio je nagrade:

3. mjesto: Io e te (Francesco Squarcia/Francesco Squarcia/Aleksandar Valenčić) u izvedbi Francesca Squarcie.

2. mjesto: Sve naše kumpanije (Bruno Krajcar/Daniel Načinović/Aleksandar Valenčić) u izvedbi Eleonore i Sergia Pavata.

1. mjesto: Va mojen kraje već jesen diši (Aleksandar Valenčić/Alfred Šaina/Aleksandar Valenčić) u izvedbi Antonija Krištofića.

 

Nagrade prema glasovima publike u svih osam gradova domaćina:

3. mjesto skladba Va mojen kraje već jesen diši (Aleksandar Valenčić/Alfred Šaina/Aleksandar Valenčić) u izvedbi Antonija Krištofića (139 bodova).

2. mjesto skladba Najlipši škoj (Andrej Baša) u izvedbi Gine Picinić (170 bodova).

1. mjesto skladba Molitva za te (Mirjana Bobuš/Mirjana Bobuš/Robert Grubišić) u izvedbi Mirjane Bobuš (181 bod).

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.