Hrvatski radio

Radio Rijeka

Mladi Frano Živković u našem studiju predstavio svoj drugi autorski album

24.09.2019.

14:56

Autor: Gloria Fabijanić Jelović

Frano Živković u studiju Radio Rijeke (Foto: Gloria Fabijanić Jelović / HRT - Radio Rijeka)

Frano Živković u studiju Radio Rijeke (Foto: Gloria Fabijanić Jelović / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Petnaestogodišnji riječki glazbenik, skladatelj, aranžer i multiinstrumentalist Frano Živković, najpoznatiji široj javnosti samo pod umjetničkim imenom Frano, objavio je svoj drugi album autorske glazbe pod nazivom "Reason to Smile".

Ovo izdanje prava je poslastica za ljubitelje instrumentalne akustične glazbe. Dječak koji je već s osam godina doživio ovacije i digao veliku dvoranu Vatroslava Lisinskog na noge, sad kao mladić opet oduševljava zrelošću i očaravajućom izvedbom svojih skladbi na akustičnoj gitari zahtjevnom fingerstyle tehnikom.

Skladbe s ovog albuma nastale su posljednjih nekoliko godina u pauzama od vrlo napornih školskih obaveza. Naime, Frano je ove godine, u dobi od 14 godina, maturirao pri teoretskom odjelu srednje glazbene škole dirigirajući vlastitu skladbu "I Know Why", čija se instrumentalna verzija nalazi na prvom mjestu ovog izdanja. Svaka od skladbi na albumu nosi posebnu priču.

Album je objavljen uz potporu Fonda za poticanje umjetničkog stvaralaštva i kulturne raznolikosti Udruge za zaštitu, prikupljanje i raspodjelu naknada fonogramskih prava (ZAPRAF). Dostupan je u fizičkom obliku CD-a, digitalnog downloada i preslušavanja na svim svjetskim glazbenim servisima te notnog i tablaturnog zapisa u obliku knjižice.

Prvi autorski album "It's a Secret" ovaj mladi glazbenik objavio je sa samo 10 godina, a također je i dobitnik nagrade Hrvatskog društva skladatelja "Rudolf i Margita Matz" za mlade skladatelje. 

U studiju Radio Rijeke Frano je pričao i malo svirao na gitari, a mama Sandra Polić Živković je nadopunjavala priču koju je vodila Gloria Fabijanić Jelović:

Frano Živković u studiju Radio Rijeke, pripremila Gloria Fabijanić Jelović

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.