Hrvatski radio

Radio Rijeka

Nova sezona serije "Novine" - danas u riječkom kinu od sutra na HTV-1

23.09.2018.

11:09

Autor: Tatjana Sandalj

Novi lik u seriji, predsjednica Jelena Krsnik, tumači je Nives Ivanković (Foto: Drugi plan / Art-kino Croatia)

Novi lik u seriji, predsjednica Jelena Krsnik, tumači je Nives Ivanković (Foto: Drugi plan / Art-kino Croatia)

Foto: - / -

Prve dvije epizode druge sezone serije "Novine" bit će prikazane premijerno u Art-kinu Croatia, u nedjelju, 23. rujna, u 20:30 sati. Prikazivanje druge sezone domaće dramske serije na HRT-u počet će u ponedjeljak, 24. rujna, na prvom televizijskom programu, u udarnom terminu, od 21 sat.

U glavnim ulogama: Dragan Despot (gradonačelnik Tomašević), Branka Katić (Dijana Mitrović), Trpimir Jurkić (Nikola Martić), Zijad Gračić (Martin Vidov), Zdenko Jelčić (Blago Antić), Nives Ivanković (predsjednica Krsnik), Helena Minić Matanić (Vera Papo), Olga Pakalović (Alenka Jović), Goran Marković (Andrej Marinković), Tihana Lazović (Tena Latinović), Aleksandar Cvjetković (Mario Kardum).

Na velikom platnu riječkog Art-kina bit će premijerno prikazane prve dvije epizode druge sezone domaće dramske serije "Novine". Serija je u cijelosti snimana u Rijeci pa je televizijska publika imala priliku upoznati se s raznolikim vizurama Rijeke.

Hrvatska radiotelevizija od ponedjeljka, 24. rujna, na prvom televizijskom programu, u udarnom terminu, od 21 sat počinje s premijernim emitiranjem dugo očekivane druge sezone.

I to ne samo hrvatska televizijska publika. "Novine" je prva serija na hrvatskom jeziku koju se može gledati u 190 zemalja svijeta putem medijskog poslužitelja Netflix.  

Druga sezona prati predsjedničke izbore. Radnja se odvija u samo četrnaest dana, između prvog i drugog kruga izbora. Bespoštednu bitku za predsjednički položaj vodit će gradonačelnik Ludvig Tomašević, protiv aktualne predsjednice republike Jelene Krsnik.

Fokus serije se pomalo premješta na političku priču, no novinarstvo i novinarske intrige i dalje ostaju u centru radnje. Autor scenarija je poznati novinar i publicist Ivica Đikić.

U središtu nove sezone i dalje je čvrsto jezgro ključnih novinara redakcije dnevnika "Novine", koje čine istraživačka novinarka Dijana Mitrović, njezin urednik Nikola Martić te glavni urednik novina Martin Vidov, a publika nastavlja pratiti njihove privatne i profesionalne dileme. Jedno od novih lica je mlada novinarka Vera Papo, pridošlica u redakciji "Novina", čija će istraga korumpiranosti nekoliko uglednih sudaca predstavljati drugu, "pozadinsku" radnju druge sezone.

Redatelj serije Dalibor Matanić diplomirao je filmsku i TV režiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Član je Europske filmske akademije. Režirao je osam dugometražnih i nekoliko kratkih igranih filmova koji su dobili niz međunarodnih i domaćih priznanja, među ostalim tri pulske Zlatne arene. Filmski žiri u Cannesu nagradio je njegov film "Zvizdan" nagradom Un Certain Regard

Seriju za HRT proizvodi neovisni proizvođač "Drugi plan", producenata Miodraga Sile i Nebojše Tarabe, a autorska ekipa nije se mijenjala.

Galerija
Zdenko Botić i Nives Ivanković u prizoru iz serije (Foto: Drugi plan / Art-kino Croatia), Foto: -/-
Iz redakcije Novina (Foto: Drugi plan / Art-kino Croatia), Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.