Hrvatski radio

Radio Rijeka

Riječki rođendan: Linić, Urban, Bajo, Brun i Lužavec

19.09.2014.

15:28

Autor: Alen Čemeljić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zanimljiv datum, taj 19. rujna, barem kad je Rijeka u pitanju. Tko zna postoji li još neki datum kada toliko poznatih Riječana - političara i glazbenika - slavi svoj rođendan. Krenimo redom:

Najstariji među slavljenicima jedan je od prvih riječkih rokera Dalibor Brun, koji je prije solo karijere brusio svoj glas na Nafti i Tenisu kao vokal Uragana i Boema, kasnije neko vrijeme i Korni grupe. U jednom je trenutku morao dobro razmisliti i odlučiti hoće li se u životu baviti glazbom ili nogometom. I u trenutku kada mu se boravak u zagrebačkom Dinamu nije svidio, odluka je pala - glazba. Danas ga vodimo kao jednog od hrvatskih rekordera po broju prodanih albuma.

Svoj rođendan, i to okrugli, danas slavi i Davor Lukas Bajo, pjevač grupe Fit, za kojim su krajem osamdesetih ludile brojne pripadnice ljepšeg spola širom bivše države. Ludile su za cijelim bendom čiji je uspon prekinut ratom u Hrvatskoj. I danas, s pedeset, još uvijek sjajno pjeva i kombinira glazbu i ugostiteljstvo.

Nekoliko je godina manje prikupio jedan od naših najvećih glazbenika Damir Urban, koji danas također prima čestitke. Još uvijek u punoj formi, i uvijek nas prođu trnci kada zapjeva svoju Vodu ili Ovo nije svijet za nas.

Zanimljivo je nekad bilo u zgradi Grada Rijeke dok je Željko Lužavec bio predsjednik Skupštine Općine Rijeka, gdje je pozvao Slavka Linića da preuzme mjesto predsjednika riječke vlade, odnosno tadašnjeg Izvršnog vijeća. Sigurno je, barem ispočetka dok prijateljstvo nije puklo, bilo zajedničkih rođendanskih zdravica. Kasnije je riječki gradonačelnik Lužavec postao ministar pomorstva, pa je rođendan neko vrijeme slavio u Zagrebu, a riječkim gradonačelnikom postao je Linić, sve do odlaska na mjesto vicepremijera u Račanovoj vladi. Otada je 19. rujna na adresi Korzo 16, datum jednako bitan kao i svaki drugi.

Zanimljivo, u toj je zgradi na Korzu neko vrijeme istog dana rođendanske čestitke dobivao i Pravorad Čubrić, član Gradskog vijeća sredinom devedesetih godina prošlog stoljeća.

Tko se bavi astrologijom, rekao bi: Djevice u akciji!

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.