Hrvatski radio

Radio Rijeka

Zborovi "Kanat" iz Kastva i "Kaplan" iz Rijeke najbolji u Hrvatskoj!

08.10.2018.

15:46

Autor: T. Petrović Čemeljić

Kastavci najbolji u Rovinju (Foto: MVA Kanat - Kastav)

Kastavci najbolji u Rovinju (Foto: MVA Kanat - Kastav)

Foto: - / -

Na 51. Susretu hrvatskih pjevačkih zborova u Rovinju, u konkurenciji od 18 zborova s više od 650 pjevača, koji su nastup izborili kao najbolji u svojoj županiji, iz PGŽ-a su nastupili Mješoviti vokalni ansambl "Kanat" iz Kastva i Pjevački zbor mladih "Josip Kaplan" iz Rijeke - i pokupili nagrade!

"Kanat" pod umjetničkim vodstvom Saše Matovine i "Kaplan" kojeg vodi Doris Kovačić, jedina su dva zbora koja su pristupila županijskoj selekciji, a selektorica Aleksandra Matić odlučila je kako oba zbora svojom kvalitetom zaslužuju nastup na državnom natjecanju, što se pokazalo potpuno opravdanim. Naime, Kastavci i Kaplanovci ponijeli su svojim kućama sve najvrjednije nagrade toga najznačajnijeg natjecanja zborova u Hrvatskoj!

Susret zborova održan je u Koncertnoj dvorani Adris u Rovinju, a stručno povjerenstvo činili su eminentni stručnjaci u području dirigiranja i zborske glazbe: Dario MalešIvan Josip Skender i Luka Vukšić, a organizira ga Hrvatski sabor kulture, krovna organizacija umjetničkog amaterizma u Republici Hrvatskoj.

Okosnicu Mješovitog vokalnog ansambla "Kanat" iz Kastva čine ženska i muška klapa Kastav uz pridružene članice Ženskog zbora Učka iz Matulja i pjevače bivše muške klape Zvonejski kanturi iz Zvoneće. Oni su u natjecateljskom dijelu izveli skladbe "Bela nedeja" (glazba Ivan Matetić Ronjgov na narodne stihove iz Kastavštine), u kojoj su solističke dionice pjevali Damira Mohorovičić i Marino Ivaničić, "Shir ha' Emek" (glazba Daniel Sambursky, stihovi Nathan Alterman, aranžman Menachem Wiesenberg), "The Battle of Jericho" (crnačka duhovna u aranžmanu Mosesa Hogana) i "Što to bješe ljubav" (glazba Aleksandar Radulović, stihovi Marina Tucaković, aranžman Saša Matovina), uz klavirsku pratnju Aleksandra Valenčića

Pjevački zbor mladih "Josip Kaplan" iz Rijeke natjecao se skladbama "Nunc dimittis" (György Orbán), "Dugo u noć" (glazba Josip Kaplan, stihovi Dragutin Tadijanović) i "Primorski napjevi" (Stevan Mokranjac), u kojoj su solističke dionice pjevali Marina MrazovacLeana PaladinToni Vidović i Ivan Ćepić.

"Kaplan" je dobio i Nagradu predstavnika zborova za najuspješniju izvedbu revijalnog programa, gdje su se predstavili skladbom "Ljubav se zove imenom tvojim" (glazba i stihovi Dino Dvornik, aranžman Matko Basara) i "Joyful, joyful" (Ludwig van Beethoven, aranžman Mervyn Warrena), u kojoj je kao solistica nastupila Marina Mrazovac, a na klaviru Judita Plazonić. "Kanat" je u revijalnom dijelu izveo skladbe "African Noël" (afrička tradicionalna, aranžman André Jerome Thomas) i "My Lord, What a Mornin'" (crnačka duhovna, aranžman Larry Farrow).

Stručni ocjenjivački sud donio je odluku kako je najbolji zbor susreta "Kanat" s osvojenih 97.00 bodova i zlatnom plaketom, dok je drugo je mjesto, s također zlatnom plaketom, s osvojenih 95.83 boda pripalo PZM-u "Josip Kaplan". Kao prvi rangirani zbor, "Kanat" je osvojio i Grand prix, a dodijeljena mu je i prestižna nagrada Hrvatskoga društva skladatelja za najbolju izvedbu djela hrvatskog skladatelja, i to za skladbu "Bela nedeja" Ivana Matetića Ronjgova

Uz ostvarenu pobjedu, Kastavkama i Kastavcima pripao je i nastup "Razglednici kulturno-umjetničkog amaterizma Republike Hrvatske", koncertu kojim će se u svibnju sljedeće godine u Velikoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu predstaviti ponajbolja ostvarenja kulturno–umjetničkog amaterizma naše zemlje, ostvarenih na manifestacijama od državnog značaja u organizaciji Hrvatskog sabora kulture u 2018. godini. 

Kastavcima i Kaplanovcima dodijeljen je i nastup na koncertu najboljih zborova Hrvatske koji će se, u okviru Adventa u Zagrebu, održati 8. prosinca u Muzeju za umjetnost i obrt.

O svemu govore Doris Kovačić i Saša Matovina, poslušajte:

Kaplanovci u Rovinju (Foto: PZM Josip Kaplan Rijeka)

Kaplanovci u Rovinju (Foto: PZM Josip Kaplan Rijeka)

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.