Hrvatski radio

Radio Rijeka

Gorski kotar idealan za branje gljiva

07.05.2022.

13:51

Autor: Nenad Lučić

gljive

gljive

Foto: - / pixabay

"Marohlini i samoniklo bilje" naziv je manifestacije kojom se u naselju Lič nedaleko Fužina, sada već tradicionalno početkom proljeća, Gorski kotar promovira kao privlačna gljivarska destinacija. 

Organizatori iz mjesne Udruge "Grljak" posjetitelje, kroz edukativne radionice, nastoje upozoriti i na neke od prikrivenih opasnosti tijekom boravka u prirodi, poput mogućih posljedica ugriza krpelja. 

edukativna radionica

edukativna radionica

Foto: Nenad Lučić / Radio Rijeka

S pojavom vegetacije u Gorskom kotaru marohlin ili smrčak, posebno je tražena gljiva, kaže predsjednik Udruge "Grljak" iz LIča Držislav Tadić.

Ovogodišnja sezona marohlina je krenula i jako smo zadovoljni, jer ih nalazimo i na nekim lokacijama, gdje ih dosad nije bilo. Lokalni gljivari su već podosta toga ubrali, ali vjerujem da bi se i tijekom idućeg tjedna još moglo pronaći tih gljiva.

Držislav Tadić

I dok gljivari ponekad strahuju od susreta s medvjedom, krpelji znaju biti mnogo opasniji, upozorava fitoarematerapeutkinja Meri Popović.

Ranije za područje Gorskog kotara bio karakterističan krpelj, koji je mogao prenijeti krpeljni meningoencefalitis. Sada je njegova pojavnost jako rijetka, no pojavio se krpelj koji prenosi boreliozu. Za početak, najbolje se od toga zaštiti tako da se gljivari dobro obuku, i odjećom zaštite pojedine dijelove tijela.

Meri Popović

Zaštitu od krpelja, dodala je Meri Popović, pružaju i neki pripravci na bazi eteričnih ulja. Naputak je da se odjeća impregnira takvim repelentima, na način da se prije odijevanja stavi na stolicu i dobro poprska preparatom. 


Zaštititi se mogu i posebno izloženi dijelovi tijela, poput mekih tkiva, na kojima se krpelj najčešće zadržava. Za tu se namjenu također koriste repelenti na bazi eteričnih ulja, ali puno blažeg djelovanja.


Osim učenika iz Gorskog kotara, na edukacijama su mnogo naučili i gljivari iz raznih dijelova Hrvatske. Poslušajte reportažni prilog:

reportažni prilog

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.