Hrvatski radio

Radio Rijeka

Iz primorske kuharice: Kremasta slastica

18.06.2025.

10:55

Autor: Jasminka Sušanj

priprema kolača

priprema kolača

Foto: LISA DUCRET / Pixsell

I ove srijede za vas nešto ukusno!

Sastojci: 


400ml mlijeka, 2 praška za puding od vanilije, 4 žl. šećera, 


400ml mlijeka, 2 praška za puding od čokolade, 4 žl. šećera, 


250ml vrhnja za šlag, 350g mljevenih keksa, 3 banane, 200g tamne čokolade, 2 žl. ulja,


Postupak:


Skuhajte čvrstu kremu od 400ml mlijeka, 2 praška za puding od vanilije i šećera. Kad krema provri i jako se zgusne skinite je s vatre, izlijte u zdjelicu, pokrijte folijom i ohladite.


Ponovite isto s pudingom od čokolade i također ga ohladite.


Istucite šlag od vrhnja i šećera u prahu. Kekse sameljite pa ih špatulom umiješajte. Dobit ćete gustu smjesu. Podijelite je u dva djela. U jedan dodajte kremu od vanilije a u drugi kremu od čokolade. Sad mikserom na najsporijem stupnju kreme dobro povežite sa smjesom keksa.


Kalup s odvojivim rubovima po dnu namažite s malo ulja. Najprije u njega stavite čokoladno punjenje i zagladite. Po njemu rasporedite bananu narezanu na kolutiće. Po banani premažite punjenje od vanilije i zagladite.


Sad u mikrovalnoj otopite čokoladu s dvije žlice ulja i premažite preko kolača. Stavite ga na par sati u frižider, a najbolji je ako odmori preko noći.


Sutradan kalupu uklonite rubove, kolač narežite i poslužite.


Dobar tek!

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.