Hrvatski radio

Radio Rijeka

Iz primorske kuharice: Kriška ljetne kave

30.07.2025.

10:48

Autor: Jasminka Sušanj

kava i mekani kolač od kave

kava i mekani kolač od kave

Foto: - / pixabay

Naša slastičarka Jasminka Sušanj podijelila je recept idealan za sve kavoljupce. Jednostavan je i sočan, a kuhinja miriše do sutra...

Sastojci:


Za podlogu: 200g keksa, 1 žl. kakaa, 60g putra, 50ml kave


Za kremu: 2 žl. praha za instant kavu, 70g šećera, 60g škrobnog brašna, 400ml mlijeka, 200ml vrhnja, 100g tamne čokolade


Za premaz: 2 žl. praha za instant kavu, 2 žl. šećera, 2 žl. vode, kakao prah


Postupak:


Pripremite prsten kalupa za tortu promjera cca 20 cm i položite na pladanj za posluživanje.


Kekse fino sameljite i stavite u veću zdjelicu. Dodajte im kakao i dobro promješajte. Ulijte otopljeni putar i sjedinite. Na kraju dolijte još i ohlađenu kavu, sve pomješajte pa utisnite u dno pripremljenog kalupa i dobro utisnite. Odložite u frizider.


Za kremu u loncu pomješajte prašak instant kave, šećer i škrobno brašno. Ulijte mlijeko i vrhnje pa pjenjačicom sjedinite i razbijte sve grudice. Kuhajte na laganoj vatri dok se ne zgusne. Na kraju dodajte još i komadiće čokolade i mješajte dok se potpuno ne otope u kremi. Sad sve prelijte preko podloge od keksa i vratite u frozider dok se potpuno ne ohladi.


Premaz napravite prije posluživanja. Zatim, u visoku, a usku posudu stavite prašak za instant kavu, šećer i vodu. Tucite mikserom dok ne dobijete gustu, čvrstu pjenu. Torti uklonite kalup, pa je po vrhu premažite ovom pjenom. Na kraju je još samo pospite s malo kakaa i poslužite. Dobar tek!

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.