Hrvatski radio

Radio Rijeka

Kakve veze imaju goranski medun i nove tehnologije?

05.09.2022.

15:04

Autor: Nenad Lučić

Unatoč obećavajućem početku, ove godine je, zbog visokih ljetnih temperatura, sezona medenja ipak bila malo slabija.

Unatoč obećavajućem početku, ove godine je, zbog visokih ljetnih temperatura, sezona medenja ipak bila malo slabija.

Foto: Nenad Lučić / Radio Rijeka

Treću godinu u nizu rujanski program turističkih manifestacija u Gorskom kotaru proteklog je vikenda počeo trećim izdanjem Medun festa. Na manifestaciji posvećenoj medunu ili medljikovcu, najpoznatijem i najkvalitetnijem proizvodu goranskog pčelarstva, pčelari su predstavili projekt korištenja novih tehnologija u proizvodnji te podsjetili da i oni imaju svoje vino – medovinu. 

Kada se govori o pčelarstvu Gorani nemaju razloga biti skromni, jer je goranski medun jedan od najkvalitetnijih europskih i svjetskih pčelarskih proizvoda, tvrdi jedan od najpoznatijih pčelara iz Gorskog kotara, Damir Zanoškar


Riječ je o proizvodu, bogatom mineralima i enzimima, pa se njegova učinkovitost istražuje čak i pri suzbijanju nekih tumora. 


Zbog toga nije dobra vijest da ovogodišnja sezona proizvodnje meduna nije dala željene rezultate. Krenulo je dobro, pojašnjava Zanoškar, ali su visoke ljetne temperature već početkom srpnja zaustavile proces medenja. 


I pčelarstvo je, poput ostalih proizvodnih grana, opterećeno teškoćama vezanima uz aktualna poskupljenja, ali i u teškim vremenima pokazuje vitalnost. Dokaz tome je i predstavljanje projektnih noviteta u programu ovogodišnjeg Medun festa. 


Među većim iskoracima je projekt motrenja medenja, primjenom novih tehnologija za koji se slobodno može reći da je proizvod inovacijske pameti Primorsko-goranske županije. Naime, na županijskom je području, osim proizvodnje elektroničkih vaga, osmišljen i namjenski računalni softver koji pčelarima olakšava utvrđivanje prirodnih lokacija na kojima se u određenom dijelu sezone odvija medenje te pozicija najpogodnijih za ubiranje meduna. 


U proizvodnom dijelu predstavljen je proces izrade medovine, odnosno vina od meda. Iako je riječ o tradicijskom proizvodu, Zanoškar je ove sezone krenuo s pokusnim količinama nedovoljnima za širu, komercijalnu upotrebu. Međutim, ozbiljan posao se nazire, jer se proizvodnom procesu pristupilo cjelovitije nego dosad. 


Oni koji prvu put odluče kušati medovinu, moraju se, za početak, odreći očekivanja kako se radi o proizvodu nalik vinu od grožđa. Medovina ima i manju količinu alkohola, koja se kreće između sedam i osam posto. 


Osim proizvodnih i i projektnih noviteta, raduje i podatak da se pčelarstvo u Gorskom kotaru sve više profesionalizira te da raste broj pčelara s više od stotinu košnica. Pčelarstvom se, i to vrlo kvalitetno, bavi sve više žena i mladih, što ohrabruje. 


Zanoškar naglašava da za tržišnu promociju goranskog meduna nije dovoljna samo kvaliteta, već i proizvedena količina. Tona do dvije tog proizvoda, je premalo da se on na tržištu valorizira, dok bi 15 do 20 puta veće količine rezultirale potpuno drugačijom pričom. Poslušajte više:

O medunu, medovini i novim tehnologijama

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.