Hrvatski radio

Radio Rijeka

Koristi srce! moto je ovogodišnjeg Dana srca; u Opatiji bogat program

24.09.2022.

11:56

Autor: Radio Rijeka

Svjetski dan srca

Svjetski dan srca

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Svake godine 29. rujna kultne znamenitosti širom svijeta zasvijetle crveno da bi podigli svijest o kardiovaskularnim bolestima, prvom ubojici na svijetu. U Opatiji će cijeloga tjedna crvenim biti osvijetljeni opatijski simbol Djevojka s galebom i ustanova koja liječi srce Thalassotherapija Opatija.

Uz Svjetski dan srca podsjećamo da su kardiovaskularne bolesti najčešći uzrok smrti na svijetu, pa je tako i u Hrvatskoj. Tijekom 2020. godine u Hrvatskoj je od kardiovaskularnih bolesti umrlo 22.886 osoba, većinom (45,4 posto) žene. 


Veseli informacija da se trend smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti tijekom zadnjih dvadeset godina u Hrvatskoj ipak smanjuje. U usporedbi sa susjednim zemljama, imamo višu stopu smrtnosti od Slovenije, Austrije i Italije, a nižu stopu od Mađarske. 


Liječnici i stručnjaci koji prate situaciju u javnom zdravstvu očekuju sve veće opterećenje kardiovaskularnim bolestima, imajući u vidu starenje populacije, globalizaciju i urbanizaciju, socioekonomsku situaciju, rizične čimbenike kao što su pretilost, dijabetes, hipertenzija i pušenje. Trebamo sveobuhvatne mjere, ali i svatko od nas treba nastojati čuvati zdravlje zdravim životnim navikama. Trebamo koristiti srce - koristi srce je moto ovogodišnjeg Svjetskog dana srca, a više o tome pronađite OVDJE.


Zato Thalassotherapia Opatija, koja obilježava 65 godina postojanja i u kojoj se pet godina izvode intervencijske procedure na krvnim žilama srca te implantacije elektrostimulatora srca, Danima srca u Opatiji informira, upozorava, podsjeća, naglašava....


Na Sjetski dan srca 29. rujna će hrvatski zdravstveni stručnjaci ukazati na vrijednost zdravlja srca ispred umjetničkog paviljona Juraj Šporer u Opatiji, u kojem će biti postavljena izložba fotografija na temu "Srce", opatijskog fotografa Petra Kurschnera. Ispred Šporera bit će Bike corner s virtualnim simulatorom tjelesne aktivnosti, Nutrition corner s analizom sastava tjelesne mase, a zdrava prehrana bit će tema Chef cornera i Smothie cornera.


Bit će održan simpozij intervencijske kardiologije, a planirana je i humanitarna utrka kroz Opatiju "Trčimo za srce". Više o tom programu možete doznati OVDJE, a ciljeve je objasnio ravnatelj Thalassotherapije Opatija dr. Viktor Peršić, poslušajte:

dr. Viktor Peršić o Danima srca u Opatiji

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.