Hrvatski radio

Radio Rijeka

Nagrada "Žuti okvir" National Geographica Udruzi "Tetrijeb" iz Prezida

17.01.2022.

17:16

Autor: Nenad Lučić

Boravak jedinki tetrijeba u uzgojnom centru važan je preduvjet za njihovo uspješno puštanje u prirodno okruženje.

Boravak jedinki tetrijeba u uzgojnom centru važan je preduvjet za njihovo uspješno puštanje u prirodno okruženje.

Foto: Nenad Lučić / Radio Rijeka

Na području Grada Čabra u Gorskom kotaru već desetak godina provodi se projekt čiji je cilj od izumiranja zaštititi, ali i obnoviti populaciju tetrijeba gluhana. Višegodišnji trud Udruge za zaštitu životinja "Tetrijeb" iz Prezida i njezinog predsjednika dr. Ivice Križa nedavno je prepoznao National Geographic Hrvatska, dodijelivši joj, u kategoriji "Život na kopnu", uglednu nagradu "Žuti okvir".  

Tijekom proteklog je desetljeća, nakon uređenja manjeg, ograđenog prostora za tetrijebe u Prezidu, prije otprilike dvije i pol godine na lokalitetu Farjev laz kod Tršća izgrađen i velik uzgojni centar, vrijedan 800 tisuća eura. U njemu se odvija proces pripreme jedinki tetrijeba gluhana, dopremljenih iz Austrije i Italije, za ispuštanje u prirodno okruženje Gorskog kotara, koje se očekuje tijekom 2024. godine. 


U centru se trenutačno nalazi po pet ženki i mužjaka, no samo će onaj dominantni mužjak, nazvan Kvarner, sudjelovati u daljnjoj reprodukciji. Tijekom tog procesa, ostali će mužjaci s Farjevog laza morati biti izmješteni u drugi prostor kod Prezida, kako ne bi naštetili leglu. 


Sve to, kao i ostale aktivnosti, pojašnjava dr. Ivica Križ, podrazumijevaju angažman većeg broja ljudi, pa je, pridodaje, i netom dobiveno priznanje koje dodjeljuje National Geographic, nagrada svim članovima Udruge "Tetrijeb". Dio njih sudjeluje u hranjenju tetrijeba, neki se odazovu na košnju, a oni vješti u poslu s elektroinstalacijama pridonose održavanjem električnog pastira. Predsjednik udruge dr. Križ mora odraditi onaj posao s opsežnom dokumentacijom, koji zna biti vrlo zamoran. 


Projekt očuvanja tetrijeba gluhana je velik potencijal goranskog turizma. Postoji interes za foto lov, tijekom kojeg gosti, ali i profesionalni fotografi imaju mogućnost doći do živopisnih snimaka životinje u prirodnom okruženju. Ništa manja turistička atrakcija nije niti mogućnost osluškivanja specifičnog ljubavnog pjeva tetrijeba gluhana, koji isprva nalikuje brušenju kose, a završava zvukom nalik otvaranju boce šampanjca. 


Tim pijevom su, kaže dr. Križ, posebno fascinirani talijanski, njemački, poljski i češki gosti. Poslušajte priču:

"Žuti okvir" za Udrugu "Tetrijeb" iz Prezida

Uzgojni centar za tetrijebe gluhane na lokalitetu Farjev laz kod Tršća

Uzgojni centar za tetrijebe gluhane na lokalitetu Farjev laz kod Tršća

Foto: Nenad Lučić / Radio Rijeka

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.