Hrvatski radio

Radio Rijeka

Pod morem: parobrod Albanien "spava" pod morem uz obalu Paga

23.03.2022.

16:55

Autor: Albert Petrović

Tko zna za koliko je brodoloma oko Paga kriva bura...

Tko zna za koliko je brodoloma oko Paga kriva bura...

Foto: Šime Zelić / Pixsell

Parobrod Albanien, potopljen 1916. u jeku rata, predmet je današnjeg podmorskog istraživanja Danijela Frke u programu Radio Rijeke. Izgrađen 1910. godine za austrijski Loyd, Albanien je bio elegantan i brzi trgovačko-putnički parobrod koji je krstario Jadranom, uglavnom između Trsta, Pule, Rijeke i Zelenike u Boki, a zla sudbina ga je zatekla upravo na putu za Boku. 

Ulaskom Austrougarske u rat stavljen je u službu Ratne mornarice, a kada je 1915. Italija pristupila silama Antante, Jadran je postao poprište pomorskih bitaka u kojima su talijanske podmornice do lipnja 1916., uglavnom bezuspješno, tragale za neprijateljskim plijenom. 


Jedna takva, imenom Atropo, koja je zapravo bila parobrodov vršnjak, uspjela je u svom naumu u noći s 3. na 4. lipnja i to je bio prvi brod kojeg su potopili Talijani. 


Zbilo se to kraj otoka Paga, u blizini mjesta Jakišnica. Albanien je, pogođen torpedima, potonuo na 72 metra dubine i ostao na muljevitom tlu, a tri člana posade su stradala od eksplozije. 


Olupina je otkrivena sredinom devedesetih godina prošlog stoljeća i do nje mogu samo tehnički ronioci, ali se zbog dobre vidljivosti vidi već s tridesetak metara. U potpunosti je prekrivena školjkama i koraljima. Mada predstavlja zaštićen kulturni spomenik, ronjenje do nje je moguće preko ovlaštenih ronilačkih klubova. Više poslušajte u razgovoru:

Pod morem s Danijelom Frkom

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.