Hrvatski radio

Radio Rijeka

[RECEPT:] Jagode i čokolada

17.04.2024.

12:59

Autor: Jasminka Sušanj

Trebat će vam polovice jagoda...

Trebat će vam polovice jagoda...

Foto: - / PublicDomainPictures / Pixabay

Kombinacija jagoda i čokolade inspiracija je za brojne slastice. Uglavnom za sve treba planirati da ih pripremite dan prije nego što ih namjeravate poslužiti, pa je tako i s ovom čarolijom što je predlaže naša slastičarka Jasminka Sušanj.

Sastojci: 


četiri jaja, 120 g šećera, jedan vanilin šećer, malo soli, 150 g putra, 200 g nugata, 160 g brašna, pola praška za pecivo, 500 g jagoda, dvije žlice šećera, 2,5 dl slatkog vrhnja, 200 g tamne čokolade.


Postupak:


Manji pleh viših rubova obucite u masni papir, a peć zagrijte na 180°C.


Odvojite bjelanjke i žutanjke. Putar i nugat otopite na laganoj vatri i dobro sjedinite, a brašno prosijte s praškom za pecivo. U bjelanjke dodajte sol i istucite mikserom u čvrsti snijeg, a žutanjke zapjenite sa šećerom i vanilijom.


Sad prvo spojite žutanjke i nugat. U to dodajte brašno i dobro povežite. Za kraj lagano, špatulom umiješajte snijeg od bjelanjaka pa izlijte u pripremljeni pleh i poravnajte.


Jagode očistite, prepolovite i pospite šećerom pa ih složite po vrhu sirovog kolača. Stavite peći na 180°C oko 30 minuta.


Dok se kolač peče na laganoj vatri zagrijavajte vrhnje s čokoladom dok se ne otopi i fino poveže.


Pečen kolač odmah dobro napikajte drvenim štapićem i prelijte čokoladnim umakom. Ostavite na hladnom par sati da se dobro upije i poveže.


Kolač narežite po želji, a odličan je serviran s malo sjeckanih jagoda i par žlica tučenog slatkog vrhnja.


Dobar tek!

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.