Hrvatski radio

Radio Rijeka

[RECEPT:] Posute šljive

27.08.2025.

12:11

Autor: Jasminka Sušanj

Šljive

Šljive

Foto: Pixabay / slobodno preuzimanje

Mirisne, sočne i jednostavne – posute šljive klasik su naših kuhinja koji vraća u djetinjstvo. Malo sastojaka, brza priprema i savršen desert koji se topi u ustima.

Sastojci:


Za tijesto: 4 jaja, malo soli, 130 g šećera, 1 vanilin šećer, 120 g putra, 250 g jogurta, 300 g brašna, 1 prašak za pecivo;


Za punjenje: oko 20 šljiva;


Za posip: 2 žl. šećera, 4 žl. brašna, 80 g putra.


Postupak:


Pećnicu zagrijte na 180 °C a pleh za pečenje obucite u masni papir.


U zdjelici mikserom istucite jaja, sol, šećer i vaniliju. Potom dodajte jogurt i otopljeni putar i još malo tucite. Na kraju u smjesu prosijte brašna s praškom za pecivo i sve mikserom sjedinite.


Tijesto stavite u pleh, razvucite i poravnajte.


Šljive operite, raspolovite i očistite od koštica. Složite ih po tijestu s mesnatom stranom okrenutom prema gore.


Sad za posip, u zdjelici, prstima, na brzinu razmrvite putar sa šećerom u brašnom. Trebate dobiti krupnije mrvice. Pospite ih po vrhu kolača pa ga stavite u zagrijanu pećnicu na 180 °C i pecite oko 30 minuta.


Pečen kolač prije posluživanja malo ohladite. Odličan je topao ili hladan.


Dobar tek!

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.