Mirisne, sočne i jednostavne – posute šljive klasik su naših kuhinja koji vraća u djetinjstvo. Malo sastojaka, brza priprema i savršen desert koji se topi u ustima.
27.08.2025.
12:11
Autor: Jasminka Sušanj
Šljive
Foto: Pixabay / slobodno preuzimanje
Mirisne, sočne i jednostavne – posute šljive klasik su naših kuhinja koji vraća u djetinjstvo. Malo sastojaka, brza priprema i savršen desert koji se topi u ustima.
Sastojci:
Za tijesto: 4 jaja, malo soli, 130 g šećera, 1 vanilin šećer, 120 g putra, 250 g jogurta, 300 g brašna, 1 prašak za pecivo;
Za punjenje: oko 20 šljiva;
Za posip: 2 žl. šećera, 4 žl. brašna, 80 g putra.
Postupak:
Pećnicu zagrijte na 180 °C a pleh za pečenje obucite u masni papir.
U zdjelici mikserom istucite jaja, sol, šećer i vaniliju. Potom dodajte jogurt i otopljeni putar i još malo tucite. Na kraju u smjesu prosijte brašna s praškom za pecivo i sve mikserom sjedinite.
Tijesto stavite u pleh, razvucite i poravnajte.
Šljive operite, raspolovite i očistite od koštica. Složite ih po tijestu s mesnatom stranom okrenutom prema gore.
Sad za posip, u zdjelici, prstima, na brzinu razmrvite putar sa šećerom u brašnom. Trebate dobiti krupnije mrvice. Pospite ih po vrhu kolača pa ga stavite u zagrijanu pećnicu na 180 °C i pecite oko 30 minuta.
Pečen kolač prije posluživanja malo ohladite. Odličan je topao ili hladan.
Dobar tek!
Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.
Autorska prava - HRT © Hrvatska radiotelevizija.
Sva prava pridržana.
hrt.hr nije odgovoran za sadržaje eksternih izvora
HRVATSKI RADIO
MEĐUNARODNI KANAL
NACIONALNI PROGRAMI