Nije fotka zabunom stavljena. Naša slastičarka Jasminka Sušanj, uz dan kada se tradicionalno kuha grah/fažol, predlaže slasticu kojoj je glavni sastojak upravo ta namirnica. Slijedite korake i dobit ćete sočnu i bogatu tortu koja, osim što je fina, može biti i dobra inspiracija za ćakulu.
Sastojci:
Za tijesto: 450 g kuhanog fažola (crvenog), pet jaja, jedan vanilin šećer, malo soli, šest velikih žlica putra, jedna žlica smeđeg šećera, šest velikih žlica kakaa, pola praška za pecivo, pola čajne žličice žličice sode bikarbone.
Za premaz: 200 ml slatkog vrhnja, 200 g tamne čokolade.
Postupak:
Okrugli kalup za tortu obucite u masni papir sve do vrha rubova, a pećnicu zagrijte na 160°C.
Fažol isperite, dobro ocijedite i stavite u blender. Dodajte mu tri jaja, šećer i sol pa blendajte dok smjesa ne postane homogena i kremasta.
U odvojenu zdjelicu prosijte kakao s praškom za pecivo i sodom bikarbonom.
U većoj zdjeli mikserom tucite putar sa smeđim šećerom. Dodajte mu preostala dva jaja i sve dobro povežite. Kad smjesa postane pjenasta, dodajte smiksani fažol. Na kraju lagano umiješajte kakao i sve dobro povežite.
Izlijte u pripremljeni kalup i pecite na 160°C oko 45 minuta.
Dok se torta peče pripremite premaz. U loncu debljeg dna, na laganoj vatri zagrijavajte vrhnje i čokoladu. Kad se čokolada potpuno otopi i poveže s vrhnjem skinite s vatre, prelijte u zdjelicu i ohladite.
Potpuno ohlađenu tortu stavite na pladanj za posluživanje. Čokoladnu smjesu kratko istucite mikserom da postane pjenasta i fino maziva pa njome bogato premažite vrh i rubove torte. Po želji je još možete posuti struganom čokoladom i poslužiti.
Ova sočna, bogata torta bit će još ukusnija ako odstoji preko noći.
Dobar tek!
Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.