Hrvatski radio

Radio Rijeka

[RECEPT:] Talijanski kolač od badema i čokolade

12.06.2024.

11:24

Autor: Jasminka Sušanj

Mljeveni bademi

Mljeveni bademi

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Ovoga tjedna predlažemo slasticu koja nije vezana uz svježe sezonsko voće. S bademima je uvijek malo više posla, ako ih treba ljuštiti, ali isplati se. Pa onda naša slastičarka Jasminka Sušanj predlaže ovako:

Sastojci:


300 g blanširanih badema bez opne, 100 g putra, 200 g tamne čokolade, tri jaja, 100 g šećera, malo soli.


Postupak:


Niski, okrugli kalup za pite namažite putrom i utisnite u njega masni papir. Višak papira koji viri preko rubova kalupa odrežite škarama da ne zagori kod pečenja. Pećnicu zagrijte na 190°C.


Bademe prelijte kipućom vodom, ostavite na trenutak pa ih isperite i skinite im kožicu. Kad se osuše sameljite ih što finije.


Na laganoj vatri otopite putar. Skinite s vatre pa u njega nalomite čokoladu i mješajte dok se ne otopi.


U veću zdjelicu stavite mljevene bademe, šećer, otopljenu čokoladu i prstahvat soli. U drugoj zdjelici istucite tri jaja pa i njih dodajte bademima i sve povežite u homogenu smjesu. Izlijte je u pripremljeni kalup i poravnajte površinu.


Pecite na 190°C oko 20 min. Pečen kolač pospite šećerom u prahu pa ga ostavite u kalupu dok se potpuno ne ohladi. Tad je spreman za posluživanje.


Možete ga servirati na nekim lijepim tanjurićima, uz kuglicu sladoleda od vanilije ili žlicu tučenog slatkog vrhnja.


Dobar tek!


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

2 h

Garage punk stiže na Radio Rijeku: od Švedske do Australije!

Alternator 318 ovog petka donosi najnovije albume The Hives i Panic Shack

prije

3 h

Velike promjene u prometu: Evo kako će se od ponedjeljka voziti kroz Viškovo

Sanja Udović

prije

3 h

Najveći sajam Istre i Kvarnera: Tisuće posjetitelja stiže na Učku!

Ilustracija, Učkarski samanj

Vezani sadržaj

Emisija

Iz primorske kuharice

Male tajne velikog slastičarskog umijeća saznajte svake srijede u 11:35, s nekim novim slasnim receptom! Jasminka Sušanj, voditeljica samostalnoga slastičarskog obrta, već nas godinama upućuje u tajne pravilne izrade biskvita, keksa, kolača i ostalih delicija.

Poslušajte u Slušaonici