U sklopu Dana Trsata u restoranu Trsatica održan je ručak na temu "Što su jeli Frankopani?".
21.04.2022.
12:05
Autor: Vladimir Jurić
U sklopu Dana Trsata u restoranu Trsatica održan je ručak na temu "Što su jeli Frankopani?".
Recepte je na osnovu zapisa iz srednjeg vijeka osmislio masterchef Dragan Visković, dugogodišnji predavač na srednjoj ugostiteljskoj školi te Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu u Iki.
"Proučavanje jela iz doba Frankopana bio je težak posao, ali na moje zadovoljstvo saznao sam niz zanimjlivosti iz života ovih hrvatskih vladara", rekao nam je Visković i dodao:
Posebna su priča Papraći, ljudi koji su brinuli da se jelo zapapri, ali u malim količinama, jer je papar tada bio na cijeni, a na svojim kaštelima proizvodili su vino i pivo.
Svoje kuhare i njihove pomoćnike u to vrijeme dobro su plaćali, a već onda su iz Venecije uvozili staklene čaše i pribor za jelo od porculana. Kada su imali velike gozbe u pomoć njihovim kuharima su dolazili kuhari iz Beča, pa su se već onda razmjenjivali kuhari.
Tijekom ručka, povodom Dana Trsata, svi oni koji su posjetili restoran Trsatica mogli su uživati u četiri slijeda koji se sastojao od: paštete od divljači, maneštrice, složenca od pečenog i kuhanog mesa s kobasicama i kolač s kremom Frankopan. Poslušajte emisiju dok vam zazubice rastu:
emisija Leksikon
Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.
prije
"Car Detailing": Laura je krenula iz nule, a danas kroz njene ruke i radionu prođe 300 auta godišnje
Ne stane nam sve u informativne emisije dana, pa zato u Leksikonu svakog dana između 17 i 18 sati emitiramo nekoliko razgovora ili reportaža o aktualnim događajima u našem kraju. Između njih - dobra glazba!
Autorska prava - HRT © Hrvatska radiotelevizija.
Sva prava pridržana.
hrt.hr nije odgovoran za sadržaje eksternih izvora