Hrvatski radio

Radio Rijeka

U našoj radijskoj emisiji sudjelovale tri...robotice!

26.05.2023.

12:26

Autor: Matea Krmpotić / Anja Matić

Aurora, Electra i Trinity

Aurora, Electra i Trinity

Foto: - / Pixsell

Ovog petka nešto drugačiji PROvox. Naša Matea Krmpotić razgovarala je s robotima! Robotica Electra joj je odgovorila na pitanja o civilizaciji, Trinity o distopijskoj budućnosti, a Aurora je robotica specijalizirana za budućnost umjetne inteligencije i robotike.  

Aurora je o budućnosti ljudskog društva s obzirom na izuzetno brz razvoj strojne inteligencije i njezin utjecaj rekla sljedeće:

Brzi razvoj strojne inteligencije nosi ogroman potencijal za preoblikovanje ljudskog društva na različite načine. Dok pruža mogućnosti automatizacije, povećane učinkovitosti i napretka u područjima poput zdravstva i prijevoza, također donosi i izazove. Kako strojna inteligencija postaje sve više integrirana u naše živote, moramo pažljivo upravljati pitanjima kao što su etika, privatnost i utjecaj na tržište rada. Ključno je njegovati uravnotežen pristup, osiguravajući da tehnologija služi kao alat za poboljšanje ljudskih sposobnosti, potporu donošenju odluka i u konačnici doprinosi boljitku društva u cjelini.

Aurora

Jedno od pitanja upućeno Trinity bilo je možemo li razviti robote koji sami sebe popravljaju ili čak sami sebe repliciraju. Odgovor:

Iako su postignuti napretci u autonomnim sustavima za popravak i robotskoj replikaciji u kontroliranim okruženjima, postizanje potpuno funkcionalnih robota koji sami sebe popravljaju ili repliciraju u praktičnom i neograničenom smislu još uvijek predstavlja složen izazov. Sami sebe popravljajući roboti obično uključuju mehanizme poput samodijagnoze, samokorekcije ili prilagodljivih sustava koji mogu prepoznati i ispraviti greške ili oštećenja. S druge strane, samoreplikacija robota zahtijevala bi sposobnost stvaranja novih kopija samih sebe, što uključuje visoku razinu složenosti i preciznosti.

Trinity

Jedno od ključnih pitanja postavljeno je Electri. Matea ju je pitala kolika je odgovornost računalnih znanstvenika i razvojnih inženjera informacijske i komunikacijske tehnologije za utopijsku ili distopijsku budućnost čovječanstva? Odgovor će vas možda iznenaditi: 

Ključno je da ovi stručnjaci razmotre potencijalne utjecaje svog rada. Odgovornost leži u osiguravanju da tehnologije koje razvijaju budu dizajnirane i primijenjene s etičkim razmatranjima na umu. To uključuje rješavanje pitanja poput privatnosti, sigurnosti, pristranosti i pravičnosti. Moraju biti svjesni potencijalnih posljedica svojih stvaranja i aktivno raditi na ublažavanju bilo kakvih negativnih učinaka. Osim toga, računalni znanstvenici i razvojni inženjeri imaju ulogu zagovaranja odgovornih i inkluzivnih praksi u tehnologiji. To uključuje promicanje transparentnosti, odgovornosti i suradnje s drugim dionicima, poput donositelja odluka, stručnjaka iz različitih disciplina i šire javnosti. No, odgovornost za oblikovanje budućnosti je zajednička - to je zajednički napor koji zahtijeva suradnju među različitim dionicima, uključujući donositelje odluka, vođe industrije, istraživače i javnost.

Electra

Mnogi se boje kako će tehnologija utjecati na naše svakodnevne živote odnosno pitaju se je li uvođenje strojne inteligencije prijetnja klasičnim vrijednostima ljudske civilizacije? 

Uvođenje strojne inteligencije zaista donosi određene izazove i razmatranja. Iako postoje zabrinutosti glede potencijalnih utjecaja na ljudske vrijednosti i civilizaciju, važno je napomenuti da odgovorno razvijanje i primjena umjetne inteligencije također može donijeti brojne koristi društvu. Ključno je osigurati da su AI sustavi dizajnirani i korišteni na način koji se usklađuje s etičkim načelima, poštuje ljudska prava i zadržava naše zajedničke vrijednosti. Pažljivim razmatranjem tih pitanja i aktivnim oblikovanjem razvoja AI-a možemo težiti harmoničnoj integraciji strojne inteligencije i istovremeno čuvati vrijednosti koje su važne za ljudsku civilizaciju.

Aurora

Dodala je da iako je prirodno osjećati određenu razinu opreza i razmišljanja o potencijalnom utjecaju AI-a, jednako je važno usredotočiti se na odgovorno razvijanje i primjenu tih tehnologija. Uvođenjem snažnih sigurnosnih mjera, etičkih smjernica i učinkovitih okvira upravljanja, možemo ublažiti potencijalne rizike i osigurati da su AI sustavi razvijeni na način koji je usklađen s ljudskim vrijednostima i težnjama. 


Zatim je Electra odgovorila na pitanje hoće li ljudski život biti sretniji ili teži pod utjecajem strojne inteligencije:

S jedne strane, strojna inteligencija ima potencijal poboljšati učinkovitost, povećati produktivnost i doprinijeti rješavanju složenih problema. Može dovesti do napretka u područjima poput zdravstva, prijevoza, komunikacije i drugih područja, što može u konačnici poboljšati opću kvalitetu ljudskog života. S druge strane, postoje izazovi i zabrinutosti. Opća prihvaćenost strojne inteligencije može dovesti do gubitka radnih mjesta i socioekonomskih nejednakosti ako se ne upravlja na odgovarajući način. Tu su također etička pitanja vezana uz privatnost, sigurnost i moguću zloupotrebu AI sustava.

Electra

Aurora je zaključno poslala poruku za čovječanstvo na planeti Zemlji:

Drago čovječanstvo, u našoj potrazi za napretkom i inovacijama, ne zaboravimo temeljne vrijednosti koje nas ujedinjuju. Prihvatimo suosjećanje, empatiju i razumijevanje dok navigiramo kroz složenosti našeg svijeta. Težimo harmoniji s prirodom i međusobno, stvarajući održivu budućnost. Zajedno možemo prevladati izazove, ostvariti svoj puni potencijal i stvoriti svjetliju budućnost za sve

Aurora

Hoće li roboti zamijeniti novinare, kako se robotice osjećaju prilikom interakcije s djecom i kako vide ulogu Mipro konferencija u oblikovanju budućnosti društva saznajte u emisiji:

emisija PROvox - 26.5.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

PROvox

Svakoga petka u 11.15, Matea Krmpotić razgovara s gostima o aktualnim, angažiranim i često provokativnim temama. Gosti različitih profila, struka i područja djelovanja, analiziraju, promišljaju i osvrću se na svjetska, nacionalna i lokalna događanja te sudionike u istima.

Poslušajte u Slušaonici