Hrvatski radio

Radio Rijeka

U Parku prirode Učka u tijeku ornitološki kamp - istražuju se obrasci selidbe ptica i njihove vrste

15.08.2022.

10:56

Autor: Neva Funčić / Anja Matić

Ilustracija

Ilustracija

Foto: - / Pixabay

U Parku prirode Učka kod lokve Rovozna ovog ponedjeljka počinje 17. ornitološki kamp u organizaciji Udruge Biom. Kamp će trajati od 15. kolovoza do 4. rujna.

Prstenovanje ptica provodi se uz lokvu Rovoznu od 2006. godine u periodu od polovice kolovoza do početka listopada kada traje jesenska selidba ptica.


Misija ovog kampa je istraživanje selidbe ptica, procjena važnosti lokalnog staništa za njihov odmor tijekom selidbe te utvrđivanje lokalnog sastava vrsta ptica.

Naši službeni prstenovači u okolici lokve podižu ornitološke mreže te uhvaćenim jedinkama ptica uzimaju mjere, određuju vrstu, spol i starost te im stavljaju prsten. Ptice puštamo u najkraćem mogućem vremenu i njihova sigurnost na prvom nam je mjestu.

udruga Biom

U praćenje selidbe ptica tijekom iduća tri tjedna bit će uključeno i oko 60 volontera iz Hrvatske i inozemstva, najavila je Nikolina Petrac iz udruge Biom u razgovoru s našom Nevom Funčić. Poslušajte:

Nikolina Petrac - Učka

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.