Hrvatski radio

Radio Rijeka

Zašto svjećnjak hanukija ima devet svijeća?

18.12.2022.

08:16

Autor: Tatjana Sandalj

Hanukija ima devet svijećica, s izdvojenim pomagačem pale se sve ostale, svake večeri jedna više

Hanukija ima devet svijećica, s izdvojenim pomagačem pale se sve ostale, svake večeri jedna više

Foto: Danny H. / Pixabay

Židovi svud po svijetu, pa i članovi Židovske općine u Rijeci u nedjelju 18. prosinca navečer pale prvo u nizu svjetala uz blagdan svjetlosti i slobode, Hanuku. Svjetlo se, prema tradiciji pali na prozoru ili na vratima, tako da svi prolaznici vide da se dogodilo čudo. 

Hanuka nije veliki ili najvažniji židovski blagdan, ali obzirom da dolazi u ovom dijelu godine kada je na sjevernoj hemisferi dan najkraći i okuplja cijele obitelji onda je ipak prilično važan.


Najvažniji je djeci, jer, osim što se tijekom osam dana svake večeri pali nova svijeća na hanukiji, djeca svake večeri dobivaju darove. Najčešće su to sitnice, voće, orasi... ili tradicionalni dar - zvrk imena dreidel.

Dreidl, tradicionalni dar za djecu na blagdan Hanuke

Dreidl, tradicionalni dar za djecu na blagdan Hanuke

Foto: - / Pixabay

Tih se dana u židovskim domovima jedu krafne, latke i druga tradicionalna jela pržena u dubokom ulju, a sve zbog toga jer je blagdan svjetlosti vezan baš uz ulje.


Hanuka slavi čudo koje se dogodilo 165. godine prije Krista. Helenistički okupatori razorili su židovski hram u Jeruzalemu. Mala grupa pobunjenih Židova, Makabejaca, izborila se i uspjela vratiti hram koji je trebalo ponovno posvetiti. A pronađena je samo mala količina posvećenog ulja kojim se to moglo učiniti. Ipak - čudom je ta mala količina ulja gorjela punih osam dana.


Kao što židovska djeca tu priču slušaju uz Hanuku, tako u Susretima Radio Rijeke priču slušamo i mi, uz još poneka objašnjenja i detalje. Primjerice, zašto hanukija ima devet svijeća iako Hanuka traje osam dana?


Pripovjedačica je članica Židovske općine u Rijeci Rina Brumini, a poslušajte i tradicionalnu pjesmu koja se pjeva za Hanuku: 

Susreti o blagdanu Hanuka

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.