Hrvatski radio

Radio Sljeme

Kako postupati s vranama?

03.02.2022.

17:16

Autor: Radio Sljeme

Vrana

Vrana

Foto: Sanjin Strukic / PIXSELL

U našem je gradu sve više vrana. Gnijezde se, razbacuju otpad, a ponekad i napadaju ljude. Zato se postavlja pitanje: što napraviti u takvim situacijama?

Razlog naseljavanja i gniježđenja vrana u gradovima je siguran i konstantan izvor hrane, stoga apeliramo u svakoj prigodi na građane i predstavnike stanara na lokacijama gdje su vrane aktivne, da se okoliš oko stambenih objekata održava čistim i ne bacaju otpadci hrane, te da se kuhinjski otpad odlaže na za to predviđena mjesta, kažu iz Grada.


Vrana siva (Corvus corone cornix) i vrana gačac (Corvus frugilegus) svrstavaju na popis divljači, a s istima se postupa sukladno Programu zaštite divljači za Grad Zagreb. Stoga Pravilnik o lovostaju određuje period u godini kada je strogo zabranjeno uznemiravati navedene vrste radi gniježđenja, polijeganja jaja i brige za mladunce. Taj period započinje 1. ožujka te traje do 1. kolovoza pa tada nije moguće intervenirati na navedenu vrstu divljači.


Zahtjevi za uklanjanjem gnijezda vrana u početku sezone gniježđenja razmatra, procjenjuje, utvrđuje i odobrava postupanje stručna osoba, a sukladno odobrenom Programu zaštite divljači i svim zakonskim propisima.


Zahtjeve za uklanjanjem gnijezda vrana u sezoni gniježđenja i na aktivnim lokacijama gniježđenja građani mogu poslati na e - mail poljoprivreda@zagreb.hr do 21. veljače tekuće godine (lovostaj traje od 1. ožujka do 31. srpnja), a poželjno je da je u zahtjevu priložena fotografija lokacije gnijezda vrana s kratkim informacijama o najbližem kućnom broju, križanju ulica ili poznatom objektu, radi točnog lociranja gnijezda po zahtjevu.


Ptice se zalijeću ("napadaju") u ljude i životinje isključivo u iznimnoj situaciji kao kad im je ugroženo mlado u gnijezdu ili je ispalo iz gnijezda, te ga tako štite. To je prirodno ponašanje životinja, stoga savjetujemo građane da dan ili dva izbjegavaju lokaciju gdje se nalazi gnijezdo dok ptić ne odleti iz gnijezda. U situaciji kada je pronađen ispali ptić nije se poželjno približavati lokaciji već istu prijaviti službi Gradskog skloništa za nezbrinute životinje Dumovec na tel: 01/2008-354 ili na e-adresu info@dumovec.hr i zastita.divljaci@zoo.hr.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Zagrebački dnevnik

"Zagrebački dnevnik" središnja je informativna emisija Radio Sljemena. Donosi najvažnije vijesti iz našeg grada, ali i šire okolice - središnje i sjeverozapadne Hrvatske. Svakoga dana u 16.10 budite uz sljemensku frekvenciju i možete biti sigurni da je sve što u njemu čujete provjereno i aktualno.

Poslušajte u Slušaonici