Hrvatski radio

Radio Sljeme

Ambrozija je veliki problem za kontinentalnu i mediteransku Hrvatsku

14.06.2019.

14:02

Autor: Čarles Gržinić

Goran Kovacic/PIXSELL

Goran Kovacic/PIXSELL

Foto: - / -

Nastavni zavod za Javno zdravstvo dr. Andrija Štampar u sklopu skorašnjeg obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv ambrozije bio je domaćin stručnog skupa koji je za temu imao "Ambrozija u Hrvatskoj – javnozdravstveni značaj".

Iako sva stabla i korovi izazivaju alergijsku reakciju u zadnjih 10 tak godina s ambrozijom je svima sve teže i teže se nositi. Zbog peludi u zraku, poput breze, ambrozija lako i brzo osvaja novi okoliš koji izaziva suzenje očiju , kihanje. Na tragu toga je i sada već višegodišnja akcija "Zagreb bez ambrozije" koju je na skupu predstavila zamjenica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo Ivana Portolan Pajić

-Što se tiče osoba koje su alergične na ambroziju procjenjuje se da ih u Zagrebu tijekom ljetnih mjeseci ima oko 250 000. Preporuka je građanima da ambroziju počnu čupati upravo u mjesecu lipnju kada je ona kratka i kada nema cvatnje. Ona se očekuje sredinom srpnja dok će vrhunac doživjeti u kolovozu i početkom rujna kada su najjači simptomi zbog kojih građani odlaze na bolovanja ili počinju uzimati terapije-

Posljednja istraživanja pokazuju da 30 % svjetske populacije pati zbog neke vrste alergije. Uz lijekove, koji mogu tek ublažiti problem, savjet pulmologinje Alme Rožman da se nakon svakog izlaska eru kosa i odjeća koja se nosila a provjetravanje stanova učini u jutarnjim satima.

Da bi se doskočilo problemu ambrozije, zaključilo se na skupu nužna je koordinirana akcija u kojoj bi se zaštitila kontinentalna i mediteranska Hrvatska. Razmjena iskustava Zavoda za javno zdravstvo iz Osijeka, Virovitice, Pule, Zadra i Splita mogli bi biti prvi korak da se ambroziji uspori širenje.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.