Hrvatski radio

Radio Sljeme

Aplikacija o kakvoći vode za kupanje

29.07.2014.

12:42

Autor: Ante Raić, Ana Krois

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Hrvatske vode su u suradnji sa Institutom za oceanografiju i ribarstvo iz Splita izradile bazu podataka i aplikaciju kojom se ubrzava i olakšava unos podataka o kakvoći voda za kupanje. Osim na moru, ispitivanje se provodi i na 27 točaka na rijekama i jezerima, od čega ih je najviše u Zagrebu.

Uredbom o kakvoći voda za kupanje, koja je stupila na snagu krajem travnja ove godine, određuje se način upravljanja kakvoćom vode za kupanje na kopnenim površinskim vodama. Uredba propisuje i načine informiranja javnosti o kakvoći voda za kupanje u svrhu očuvanja, zaštite i poboljšanja kvalitete okoliša i zdravlja ljudi.

Ocjena kakvoće vode se provodi ispitivanjem dva mikrobiološka pokazatelja, pojašnjava Jasmina Antolić iz Hrvatskih voda. "To su dva pokazatelji mogućih nekih infekcija koje bi ugrozili zdravlje ljudi. Uredbom o kakvoći vode za kupanje propisane su granične vrijednosti tih pokazatelja prema kojima se određuje ocjena. Ukoliko je njih manje, ocjena je bolja, ukoliko ih je više, pogoršava se i treba poduzimat određene mjere. Međutim i izvrsna ocjena, ova plava i zelena ocjena, dobra, još uvijek su više nego zadovoljavajuće za kupanje što znači da nema neke neposredne opasnosti za kupače."

Aplikacija je dostupna na hrvatskom i engleskom jeziku, na adresi http://baltazar.izor.hr/plazekpub/kakvoca, tako da i sami možete provjeriti je li kakvoća vode na plaži zadovoljavajuća.

Jasmina Antolić pojašnjava: "Radi se o ukupno pet gradova s 27 točaka uzorkovanja. Najviše ih je u Zagrebu, jer Grad Zagreb je odlučio na puno točaka ispitivati Jarun, pogotovo ima puno točaka, i na tri točke na Bundeku. Ostala kupališta imaju ili jednu ili tri točke ispitivanja, kako koja."

Prema posljednjem ispitivanju provedenom prije 8 dana, na 26 lokacija kakvoća vode je izvrsna, a samo na jednoj je, i to na Foginovom kupalištu u Karlovcu - dobra, tako da mirne duše možete zaputiti na kupanje.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.