Hrvatski radio

Radio Sljeme

Bagerom na Gradsku upravu

02.07.2014.

11:46

Autor: Mario Mihaljević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Stranka Za GRAD jutros je simbolično poslala bager pred Gradsku upravu kako bi upozorila na nezakonito rušenje Paromlina koji spada u kulturno dobro. Iz stranke su podnijeli kaznenu prijavu protiv nepoznate osobe zbog sumnje da je nad Paromlinom počinjeno kazneno djelo oštećenja i nedozvoljenog izvoza kulturnog dobra, a jučer je Ministarstvu kulture upućen i dopis kojim se predlaže pokretanje prekršajnih postupaka temeljem Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara.

Nedavno rušenje Paromlina, jedinstvenog spomenika industrijske arhitekture u gradu Zagrebu, dokaz je neučinkovitosti ove Gradske uprave te, samim time, i poticaj ovoj simboličnoj reakciji stranke rekao je Svibor Jančić iz Stranke Za grad...

"Mi smo htjeli pokazati da građani mogu uzvratiti istom mjerom makar simbolično i dovesti bager ispred Gradske uprave, da pokažemo što se zapravo ovdje treba rušiti. Oni ruše ovo kulturno dobro pod izlikom da je opasno za građane, a mi smatramo da puno veća opasnost stoluje u Gradskoj upravi."

Zbog inertnog odnosa grada Zagreba prema zgradi Paromlina protiv nepoznate osobe podnijeli smo kaznenu prijavu zbog sumnje da je nad Paromlinom počinjeno kazneno djelo oštećenja kulturnog dobra dodao je Jančić...

"Prijavu smo podnijeli zato što je grad Zagreb zakonom obavezan da se brine o kulturnom dobru, a naš gradonačelnik koji je na vlasti već 12 godina nije ništa poduzeo da se to kulturno dobro sanira i to pokazuje njegov stvarni odnos prema vrijednoj arhitekturi u ovom gradu."

Krajnje je vrijeme da Ministarstvo kulture, temeljem utvrđenih činjenica, pokrene odgovarajuće prekršajne postupke. Ministarstvo nije bespomoćni promatrač u ovom slučaju, već ima zakonom predviđena ovlaštenja i dužnosti koja, nažalost, ne obavlja već dugo, tvrde u  Stranci ZA GRAD.

Stranka ZA GRAD već je isticala potrebu za prenamjenom Paromlina kojom bi se očuvala njegova kulturna vrijednost. U Europi postoji niz dobrih primjera takve prakse- primjerice Tate Modern, jedan od najpoznatijih muzeja u Londonu, sagrađen na prostoru bivše elektrane.

U gradskoj upravi odbacuju optužbe. Zamjenica gradonačelnika Vesna Kusin istaknula je da je gradonačelnik Bandić 18. lipnja službeno zatražio od Ministarstva kulture dozvolu da se na Paromlinu hitno uklone dijelovi koji ugrožavaju ljudske živote. Kusin je najavila obećanje iz predizborne kampanje-na mjestu Paromlina smjestit će se knjižnica.

"Na tom mjestu će sigurno biti zgrada  knjižnice po raspisanom natječaju koji će ići u te gabarite, tako da će plašt koji je sada srušen fotogrametrijski snimljen zalijepiti na to novo zdanje koje će naravno biti opremeljno tako da to bude prava suvremena knjižnica."

 

 

 

 

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.