Hrvatski radio

Radio Sljeme

Bivši Badel postaje novo središte Sesveta

23.08.2022.

13:36

Autor: Magdalena Pongrac

Rušenje kompleksa bivše tvornice Badel u Sesvetama

Rušenje kompleksa bivše tvornice Badel u Sesvetama

Foto: HRT / HRT

Počelo je rušenje golemih zgrada bivše tvornice Badel u Sesvetama. Plan je na njezinom mjestu podići stambene zgrade, trgovine i sadržaje javne namjene, ali i spasiti potok Vuger koji je, prema prethodnom planu revitalizacije, trebao biti zatrpan. 

Nekadašnji generator razvoja Sesveta - sada zapušteni kompleks tvornice Badel - uskoro bi trebao osvanuti u novom ruhu. Prema najavama investitora, onamo stižu sadržaji mješovite namjene. Obnovu "Badela" podržava i udruga Zelene i plave Sesvete koja se godinama zalaže za sveobuhvatno rješenje. Ponuđenim projektom su zadovoljni - kaže, iz udruge, Marijo Spajić.


- Tu će biti trgovački i stambeni sadržaji, a ono što nas posebno veseli jest to što će se prostor sadašnjeg parkirališta okretati prema istoku. Taj prostor je predviđen da u budućnosti postane intermodalno čvorište na kojem će se, nadamo se, pojaviti tramvaji, autobusi i željeznica. Uz to, prostor bi se trebao okrenuti prema potoku Vuger kako bi on postao središte javnog života Sesveta. -


Iz prometne perspektive, projekt prati i Grad Zagreb, koji poseban naglasak stavlja na očuvanje potoka Vuger, istaknuo je gradonačelnik Tomislav Tomašević.


- Na Gradu je da osigura prometnu infrastrukturu i, u tom smislu, produženje Branimirove ulice. Taj projekt ide dalje u tri faze. Pazimo i da se ne dogodi ono što je prije bilo planirano, da u dolini potoka Vuger, gdje je bilo planirano zatrpavanje doline, tu smo gledali da to, ipak, bude s nekakvim vijaduktima, da se ne narušava sama dolina i da se što manje radi bilo kakav utjecaj na to ekološko središte Sesveta. -


U tijeku su i izmjene Generalnog urbanističkog plana kako bi se osigurali kvalitetni temelji za daljnji razvoj, ne samo Sesveta već i cijele metropole.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.